Годі бігти за чужим возом!

Політична криза в Україні ставить під загрозу не лише її мир, свободу, демократію, але й цілісність держави. Поляризація сил спостерігається і в українському козацтві, яке опинилося, як мовиться, по обидва боки барикад.

Гетьмани всеукраїнських та міжнародних козацьких організацій хиляться хто до помаранчевих, а хто до синьо-білих. Але ж їхня історична місія – стояти на варті єдності, згуртованості, правди. Козаки клялися на шаблі захищати територіальну цілісність держави. У конституції П.Орлика записано, що кожен гетьман – підзвітний народу. То ж виходить, що нинішні гетьмани захищають інтереси не свого народу, а скоріше своїх політичних партій.

– У козацтві немає єдності, – констатував на козацькій раді, яку днями було скликано в Києві, голова ради старійшин Петро Кононенко. – І річ тут не в тім, хто якому кандидату симпатизував, а у відсутності конструктивної позиції. Чому в XVII столітті Україна стала найрозвиненішою державою? Бо козацтво об’єднало село і місто, вчителів і політиків, воєначальників і гетьманів.

Дехто із нинішніх козаків не піднісся до рівня народу, і тих, хто вийшов на київський Майдан, вважає натовпом. Амбіції завадять їм бачити у страйкарях велику силу, яку влада не може подолати. Народ відстоює своє найголовніше право – на свободу і демократію. Нині є чого повчитися у нас країнам Європи, Азії, Америки. Бо українці проводять мудру, добру, світлу революцію. Чесний народ засуджує сепаратистські настрої, які розпалюють по той бік Дніпра голови облдержадміністрацій на чолі з прем’єр-міністром.

То небезпечна гра.

Учасники козацької ради зійшлися на тому, що їхня місія нині – стати посередником і миротворцем у врегулюванні політичних проблем, консолідуючою силою народу, яка здатна сприяти збереженню єдності держави, стабілізації українського суспільства. Не можна допустити кровопролиття, бо ж на Майдані в перших шеренгах страйкарів – молодь, наші діти та онуки.

Чимало козаків, як східних, так і західних, поховали свої шаровари та шаблюки, і нині їх можна бачити серед народу – як охоронців громадського порядку. Вони щиро підтримують молодий дух, стоять на варті демократії.

Лідери козацьких організацій на раді прийняли звернення до своїх братів: незалежно від політичних уподобань і симпатій об’єднати свою волю в єдину миротворчу силу задля забезпечення стабільності конституційного устрою, громадянського миру і суспільної злагоди в Україні. З цією метою найближчим часом у Києві буде скликано Національний конгрес козацького руху.

– Або ми будемо бігти за чужим возом і зійдемо з політичної арени як держава, або повернемо Україні її свободолюбний образ і її козацькі символи, – наголосив Петро Кононенко.