Безлад у ЦВК очевидний

Посланець у ЦВК од провладних «Демократичних ініціатив» Руслан Князевич у найтяжчі для молодої держави дні на всю Україну заявив про масові порушення під час другого туру президентських виборів. На вчорашньому засіданні Верховного Суду він стверджував, що було сфальсифіковано на користь Януковича понад мільйон виборчих бюлетенів.

На подібні серйозні свідчення якимось чином мали відреагувати колишні колеги по ЦВК пана Князевича, представники Віктора Януковича. Вони не знайшли нічого розумнішого, ніж ставити недолугі запитання, що неодноразово викликали іронічну посмішку в присутніх у залі журналістів.

Олена Лукаш знову звернулася з клопотанням про закриття справи  в тій частині, де заявник вимагає визначити переможця в президентських перегонах за результатами першого туру. Подібне необґрунтоване клопотання суд присяжних відхилив. Представниця пана Януковича нервує, що нерідко провокує її неадекватну поведінку. Суддям дедалі  частіше доводиться «заспокоювати» експресивну жінку.

У судових дослідженнях доказів обох сторін виявлено чимало цифрових невідповідностей у кількості виборців, бюлетенів, відкріпних посвідчень тощо. Чому так сталося? Своє бачення проблеми виклав член ЦВК Михайло Охендовський, який постійно бере участь у судовому засіданні:

– Свій протокол члени ЦВК складали на підставі документів, які отримували в установленому законом порядку. Тобто – від ТВК безпосередньо за допомогою  державного підприємства «Укрспецзв’язок». Природа й джерело протоколів, на які посилаються заявники  скарги, нам невідомі. Ми не впевнені в тому, що ті документи,  а також підписи й печатки на них – справжні. ЦВК відповідає лише за протоколи, отримані від ТВК через «Укрспецзв’язок».

А ось що сказав представник Віктора Ющенка народний депутат Юрій Ключковський:

– На жаль, пан Охендовський не знайомий із законом «Про вибори Президента України», яким він зобов’язаний керуватися в своїй діяльності. Одним із засобів захисту від фальсифікації виборів є норма закону про те, що кожен член комісії отримує автентичний примірник протоколу. У законі зазначено, що всі примірники мають однакову юридичну силу і передаватися ТВК можуть  в будь-який спосіб. До речі, наші представники, які були не згодні з результатами виборів, підписували протоколи, щоб отримати на руки свій примірник. А він, зрозуміло, свідчитиме про коригування, що відбулися при переробці або уточненні документа.