Донецькому міському голові Лук’янченку О.О.

У недавній розмові з журналістами мер Донецька Олександр Лук’янченко зокрема дорікнув, що Києву, як столиці, легше дістаються державні кошти, повідомляє «Остров». Мовляв, 50 відсотків прибутків, які заробляються на території міста, залишаються в розпорядженні міськради і міськадміністрації. Отже, із мільярда двохсот тисяч, котрі заробив Київ за дев’ять місяців, 600 мільйонів залишаються в скарбниці міста. А зароблені донеччанами три мільярди двісті вісімдесят мільйонів у них забрали, жалівся Лук’янченко.

З цього приводу на ім’я донецького мера направлено лист заступника голови Київської міськдержадміністрації Віктора Падалки.

Шановний Олександре Олексійовичу!

Київська міська державна адміністрація з приводу Вашого виступу перед журналістами повідомляє таке.

Формування бюджету м.Києва відбувається у відповідності з Бюджетним кодексом України, Законом України «Про столицю України – місто-герой Київ» та законом про державний бюджет на відповідний рік.

Статтею 67 Бюджетного кодексу передбачено особливості формування бюджету Києва, а саме: надходження та витрати бюджету формуються  у порядку, встановленому кодексом із урахуванням Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ».

Згідно зі статтею 19 Закону України «Про столицю України–місто-герой Київ» доходи міського бюджету та бюджетів районів формуються за рахунок власних та закріплених доходів, 100-відсоткового відрахування податку на прибуток, податку на доходи фізичних осіб, плати за землю, а також субвенцій та субсидій з Державного бюджету України на виконання  столичних функцій, але не менш як 50 відсотків від суми податків, зборів і обов’язкових платежів, які справляються на території міста Києва.

Однак Бюджетний кодекс України регламентує закріплення за місцевими бюджетами окремих доходів. Серед них податок на прибуток підприємств комунальної власності, який поряд з іншими закріпленими за місцевими бюджетами доходними джерелами надходять до бюджету м.Києва.

Враховуючи дію Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ», статтями 3 та 37 Закону України «Про державний бюджет України на 2001 рік» було передбачено 100-відсоткове зарахування податку на прибуток підприємств та статтями 2 та 33 Закону України «Про Державний бюджет України на 2002 рік» – 50 відсотків. Одночасно на суму надходжень до бюджету Києва податку на прибуток підприємств збільшувалася сума вилучення до Державного бюджету України, тобто надходження до бюджету м.Києва податку на прибуток підприємств мали транзитний характер і в повній сумі вилучалися до Державного бюджету.

Законами України «Про Державний бюджет України на 2003 рік» та «Про Державний бюджет України на 2004 рік» передбачено 100-відсоткове зарахування податку на прибуток підприємств, крім підприємств комунальної власності, до Державного бюджету України.

Тому Ваша заява не має підстав. Оскільки податок на прибуток підприємств, крім податку на прибуток підприємств комунальної власності,  незважаючи на норми закону України «Про столицю України – місто-герой Київ», є джерелом  надходжень Державного бюджету України.

Про це Вам було повідомлено під час проведення у Києві першої міжнародної конференції «Проблеми фінансування великих міст за рахунок запозичень», яка відбувалася 29 вересня цього року.

У зв’язку з цим просимо Вас спростувати в засобах масової інформації допущені  некоректні висловлювання з цього питання.

З повагою Віктор ПАДАЛКА, заступник голови Київської міської державної адміністрації