Пане Кучмо, коли ж ви зробите рішучий крок?

Команда Ющенка не дасть змоги опонентам затягнути процес ухвалення необхідних суспільству рішень, що ті намагаються зробити. Про це заявила в штабі Ющенка друга особа коаліції «Сила народу» Юлія Тимошенко.

Усі переговори щодо внесення змін до закону про вибори Президента, політреформи та узгодження складу нового уряду «Сила народу» планує завершити за добу – максимум дві. За словами Тимошенко, команда Ющенка погоджується лише на переголосування другого туру виборів, рішуче відкидаючи  пропозиції повторних виборів. Відповідні законодавчі зміни вже готові. «Ми маємо в парламенті нову більшість, яка формується під Президента Ющенка, і вона ухвалить ці зміни», – каже Тимошенко. «Сила народу»  виконає пункт домовленостей щодо політреформи, але в рамках нового, спільного з однодумцями, варіанту конституційних змін, які стануть чинними після виборів до ВР 2006 року.

Комітет національного порятунку вимагає від Л.Кучми негайно відправити уряд і ЦВК у відставку. «Ми вважаємо, що уряду на чолі з Януковичем вже не існує, – каже Тимошенко. – І заявляємо: якщо Кучма зволікатиме з цим, то вся відповідальність за економічні, фінансові, соціальні кризи, що можуть  виникнути, ляже на нього і Януковича, які тримають Україну в невизначеності».

Головним аргументом дій стане рішення Верховного Суду. Якщо ж ВР ухвалить незаконне рішення, то тоді, за словами Тимошенко, уже народ сам доб’ється переголосування. «Дії народу після несправедливого рішення Верховного Суду стане важко контролювати, бо він утратить віру в правовий шлях розв’язання конфлікту», – вважає Тимошенко і додає: «Президент і його оточення мають зрозуміти, що їхній трюк з повторними виборами не пройде».

Тимошенко радить «спокійно ставитися» до заяви про домовленості сторін. Її пункт про розблокування будівель виконавчої влади неможливо виконати, бо «для його підписання треба було запрошувати Майдан». «Нічого не буде розблоковано, люди не підуть додому, поки не почують, що Ющенко юридично став Президентом. Сьогодні ключ до розв’язання кризи в руках однієї людини – Кучми. Від нього залежить відставка уряду, ЦВК, губернаторів-сепаратистів, підписання проекту змін виборчого закону, – каже Тимошенко. – Якщо Кучма терміново цього не зробить, то тоді жоден політик не зупинить народ». Співголова «Сили народу» також поінформувала, що вже підготовлено проект заяви до СБУ та ГПУ «про притягнення до кримінальної відповідальності Кучми за його бездіяльність та дії, що межують з державною зрадою».
Якщо ж переговори з опонентами щодо «пакету» рішень (політреформа, переголосування виборів, склад уряду) буде зірвано не з вини опозиції, то нову владу опозиція сформує сама. Із комуністами взагалі ніхто й не розмовлятиме, переконана Тимошенко. «Вони самознищилися під час виборів і нема з ким вести переговори», – заявила лідер БЮТ.