Не допустити руйнування держави

Із звернення правління Асоціації міст України та громад до керівників органів місцевого самоврядування.

Шановні колеги! В сьогоднішніх умовах системної кризи влади та дезінтеграції державного управління особливої ваги набуває роль інститутів громадянського суспільства, місцевого самоврядування як публічної влади територіальних громад, зобов’язаної захищати права та законні інтереси жителів сіл, селищ, міст України. Сьогодні Асоціація, яка об’єднує органи місцевого самоврядування всіх без винятку регіонів України, спроможна стати тим цементуючим чинником, який має об’єднати зусилля сільських, селищних, міських голів, депутатів місцевих рад усіх рівнів з метою не допустити руйнування держави та консолідувати суспільство.

У зв’язку з цим ми звертаємося до всіх органів місцевого самоврядування, їх керівників, депутатів місцевих рад і пропонуємо:

1. Утриматися від участі в будь-яких заходах, що можуть посилити дестабілізаційні процеси, порушити територіальну цілісність України та призвести до розколу суспільства. Не підтримувати рішення, які спрямовані на активізацію сепаратизму та порушення державного суверенітету України.

2. Сприяти об’єктивному і незаанґажованому висвітленню суспільно-політичної ситуації в місцевих та регіональних ЗМІ.

3. Підтримати рішення Верховної Ради України від 27 листопада та 1 грудня 2004 року, в яких викладені шляхи виходу з кризи.

4. Вважати першочерговим здійснення таких заходів:

– припинення повноважень Центральної виборчої комісії України, формування нового складу ЦВК;

– проведення переголосування другого туру виборів Президента України у повній відповідності до вимог виборчого законодавства України та під суворим контролем з боку державних та громадських інститутів, міжнародної спільноти;

– невідкладного формування уряду народної довіри.

30 листопада 2004 року