Олександр ОмельЧенко: «Усе, що відбувається в Києві, відповідає Конституції»

Учора Київський міський голова Олександр Омельченко провів прес-конференцію з приводу суспільно-політичної ситуації в столиці після другого туру виборів Президента України. У залі засідань Київради послухати Олександра Омельченка і поставити йому запитання зібралися журналісти щонайменше із півсотні видань. Зокрема, політичною та економічною ситуацією в Києві цікавилися кореспонденти Фінського Радіо і Бі-бі-сі.

Міський голова розпочав свій виступ із констатації, що суспільно-політична ситуація в Києві має безпосередній стосунок до того, що діється в усій державі. Адже Київ як столиця завжди віддзеркалює політичний, фінансовий, культурний, духовний, промисловий потенціали. Тобто усе, що відбувається в столиці, – це концентрація всіх ресурсів держави.

– Тому ви є свідками, що загострення суспільно-політичної ситуації в Києві та більшості регіонів України відбулося після того, як ЦВК порушила Конституцію та закони України, оголосивши результати виборів у другому турі, – зазначив Олександр Омельченко. – Це стало можливим ще й тому, що закон про Центральну виборчу комісію недоопрацьований, юридично невиважений. Органи виконавчої влади та місцевого самоврядування цим законом повністю відсторонено від участі в підготовці та відповідальності за вибори. Величезний адмінресурс, який мав кандидат Віктор Янукович, було задіяно по всій країні. Штаби обох кандидатів припускалися політичних, соціальних, юридичних помилок і, що особливо прикро, переступали через чесність, порядність та мораль.

Ось тому сьогодні у нас пік політичної напруги. Ми чекаємо рішення Верховного Суду. Чекаємо, що легітимний Президент України, Голова Верховної Ради виконають постанову Верховної Ради, проголосовану 1 грудня. Основою цієї постанови є недовіра уряду. Люди втомилися вірити цій владі. Сьогодні в усіх населених пунктах України і в Києві зокрема потрібне зміцнення позицій місцевого самоврядування, коли ми виконаємо постанови Європейської хартії щодо того, що кожна громада повинна мати свій представницький та виконавчий орган.

Міський голова говорив і про стабільність ситуації в столиці. За останні два тижні в Києві зафіксовано зменшення кількості правопорушень. Це означає, що кияни і гості столиці поводяться достойно.

Бюджет листопада перевиконано за всіма показниками. По Пенсійному фонду за 11 місяців виконано річний план. Київ поповнює його на 6,5 млрд. грн., а використовує 2,2 млрд. Решта йде на виплати пенсій в усіх регіонах країни. Із міського бюджету щороку до держбюджету забирають близько 700 млн. грн. Промисловість міста від початку року поповнила скарбницю на 1,3 млрд. грн. На біржі праці столиці стабільно пропонують близько 20 тисяч вакансій. У жовтні середня зарплата в Києві становила 1019 грн.
– Як місту вдалося в складній політичній ситуації втримати виконання всіх показників бюджету?

– Влада Києва не порушувала закони функціонування економічно-фінансової та банкової систем. Ми не займалися приписками, не залучали наперед додаткових коштів. Гадаю, так треба було робити і нашому уряду загалом по Україні. По-друге, ми зберегли у власності територіальної громади всі підприємства, які відповідають за життєзабезпечення міста.

– У з’їзді в Сіверськодонецьку брали участь деякі міські голови. Як ви, президент Асоціації міст і громад України, до цього ставитесь? – запитав «Вечірній Київ».

– Ви правильно зазначили, що участь у цьому з’їзді брали лише деякі міські голови. Тобто 4–5 із 28 членів правління Асоціації міст і громад України. Решта працювали і виконували Конституцію України. Оцінку тому, що відбувалося в Сіверськодонецьку, повинні дати правоохоронні органи, адже йшлося про сепаратизм.
– Як ви розцінюєте приїзд до Сіверськодонецька мера Москви Юрія Лужкова?

– Вважаю, що це був приватний візит, і Юрій Лужков приїздив як турист, на що він мав право. А щодо його участі в акції, яка там відбулася, то наше Міністерство закордонних справ звернулося до Московської мерії з пропозицією не втручатися в справи сусіднього регіону. Тому що будь-яке втручання будь-якої країни в чужі справи завжди має негативні наслідки.

– Чи може це позначитися на відносинах Києва і Москви?

– Відносини Москви і Києва давні і дружні. Вони побратимські й офіційно закріплені угодою. Вони не можуть змінитися, тому що вони вікові. І одним приїздом керівника Москви ці відносини не зіпсувати.

– Уже одинадцятий день у Києві відбуваються масові акції. Які наслідки цього для міста?

– Усе, що відбувається в Києві, передбачено Конституцією України. Люди мають право на проведення пікетування і політичних акцій. Правоохоронні органи також діють у рамках закону. Немає насилля, і ми вдячні за це учасникам пікетування та працівникам міліції. Акції відбуваються в зимових, складних для людей умовах, але в місті немає масових захворювань, їх рівень не перевищує норми для нинішньої пори. Хоча люди одягнені у свій одяг, жодних американських валянок я не бачив. Апельсини сам їм і не боюся. Гадаю, що ситуація стабільна.

– Зазвичай масовий приїзд гостей приносить додаткові надходження до бюджету. Чи це так?

– Ми не можемо поки що точно стверджувати, чи Київ виграв, чи програв. До нас приїхали не на екскурсію, наші гості – люди небагаті. Вони не користуються готелями і ресторанами, не купують коштовних речей. Харчуються переважно безплатно. 40 київських ринків, приміром, прийняли рішення безплатно забезпечувати учасників масових акцій картоплею та овочами. За те, що гості користуються 12 кінотеатрами, філармонією, Колонною залою мерії та багатьма іншими приміщеннями, ніхто орендної плати не бере. Отож, гадаю, що значних надходжень не буде. Тож вважатимемо, що Київ нічого не виграв у фінансовому плані, але й не програв нічого.

– «Нафтогаз України» нарікає на те, що сплата за спожитий газ до нього не доходить…

– Завтра ми проплачуємо останні 32 мільйони за повне забезпечення енергетичного ресурсу міста газом. А наступного тижня проплатимо додатково ще 40. Адже ми лише днями отримали з держбюджету 80 мільйонів з того, що держава заборгувала столиці. Із них 12,8 млн. спрямовано в райони, 27 млн. – на транспортні потреби. До 15 грудня гарантовано розрахуємося з «Нафтогазом України».

– Яка кількість підприємств припинила свою діяльність під час політичного страйку? Маємо інформацію, що по Україні таких 27 тисяч.

– У Києві було зафіксовано лише кілька випадків часткового припинення роботи і на короткий термін. Наприклад, страйкував один цех заводу імені Артема. Деякі університети за погодженим із ректорами графіком направляли на майдан Незалежності не більш як 600 студентів. Навчальний процес не припинявся. Тому за листопад промисловий потенціал міста виробив продукції на 1,3 млрд. гривень – на 20 відсотків більше, ніж у листопаді 2003 року. За 11 місяців маємо 20 відсотків приросту промислового потенціалу.

– Скільки ще Київ зможе підтримувати пікетувальників?

– Київ виконує подвійну функцію: сам бере участь в акціях і допомагає іншим зреалізувати своє конституційне право. Сподіваюся, що акції опору завершаться не пізніше суботи.