За ці дні тут жодного порушення

Із початком протестних акцій на майдані Незалежності працівникам центральних станцій столичного метрополітену додалося турбот. Та й пасажирам іноді доводиться в години пік пропускати кілька потягів, аби ввійти до наступного. Проте вражає спокій і порядок, яких дотримуються пасажири.

Станція «Арсенальна». На ескалаторах – суцільні потоки людей здебільшого з помаранчевою символікою. Вітають одне одного. Помічаю серед жовтогарячого блакитні кольори. До симпатиків іншого табору ставляться чемно, бачу, як їм дарують свої стрічки. Ті, хоч і розгублені, але подарунки приймають.

Станція «Хрещатик». Натовп на перонах величезний, але ніхто не нервується і не лається, як це іноді бувало до 22 листопада. Подібна картина на всіх центральних станціях. У вестибюлях збільшилася кількість міліціонерів. Проте втручатися в якісь конфліктні ситуації їм не доводиться: їх просто не виникає. Дехто з них разом із черговими намається керувати людським потоком і стежить, щоб ніхто не проходив безплатно. А вони й не хочуть цього робити. Щоб швидше минали контроль, метрополітенівці встановили опломбовані скриньки: у них можна кидати «живі» гроші. Такий порядок передбачено правилами і застосовується під час масових заходів – після футболу, під час проведення Дня Києва тощо.

У прес-службі метро мені розповіли, що підземка працює у звичайному напруженому темпі. Хоча наказом начальника КП «Київський метрополітен» Миколи Шавловського запроваджено «особливий режим» (не плутати з надзвичайним). Це означає, що на центральних станціях чергують керівні працівники, посилено протипожежну охорону, збільшено кількість чергових міліціонерів. У разі потреби вмикають додаткові ескалатори, вводять додаткові потяги. Зазвичай щодня пасажирів перевозять 480 вагонів, а від 22 листопада рейками безперервно снують 560. За 11 днів додатково перевезено 2 мільйони людей. Це при тому, що щодня їх перевозять більш як 1,6 мільйона. За всі дні цивілізованих протестних акцій у метрополітені не зафіксовано жодного правопорушення.

Хоча працівникам підземки й не подобається, що на обладнанні постійно з’являються наклейки, але вони запевнили, що метро працює нормально, і кожен із них вважає за потрібне в позаробочий час побувати на майдані Незалежності.