Прощавай, уряд народної недовіри!

Відставка уряду Януковича. Зроблено перший крок до відвоювання вкраденої перемоги. Мирного. У цієї першої перемоги героїв багато. Передусім – народ, мільйони виборців України.

Учора до їхніх голосів, можна сказати, додалися 229 голосів народних депутатів України. Серед них – і понад 30 парламентаріїв, які ще позавчора входили до проурядової коаліції. Їхні голоси – безіменні, адже Верховна Рада голосувала в таємному режимі. У кулуарах представники коаліції «Сила народу» обнімали й називали героєм Бориса Олійника – єдиного комуніста, який прийшов до ВР. І сміливо засвідчив свою позицію, став найпослідовнішим комуністом. Його ж однопартійці, заявляючи на словах про боротьбу з режимом,  учора, власне, залишилися з тим режимом, що відходить. Відомі імена і тих, хто вчора вийшов з провладних фракцій. Із СДПУ(о) – В. Дубицький, В. Заплатинський, О. Лукашук, А. Льовін; із «Регіонів України» – В. Акопян (днями раніше фракцію партії Януковича залишили також В. Майстришин й І. Челомбітко). Безумовно, величезних зусиль до цієї перемоги доклав і безпосередньо голова ВР В. Литвин.

Десятки депутатів із колишньої «більшості імені Гавриша» зробили, без перебільшення, мужній крок. Зважаючи хоча б на те, що, попри таємне голосування, окремі їхні вчорашні поводирі бігали по залу й стежили, яку кнопку вони натискають. Перед цим, як заявив О. Турчинов, есдек Н.Шуфрич та регіонал А. Клюєв «лякали депутатів, щоб вони вийшли із зали». Але більшість народних обранців, як сказав соціаліст Ю. Луценко, довели, що у ВР «рахують голоси, а не бакси». До такого кроку парламентаріїв, за висловом Б. Олійника, змусили «люди, які по обоє берегів Дніпра перетворилися з населення в народ». А соціаліст І. Бокий вважає, що Верховну Раду народ відтепер не називатиме «верховною зрадою». «Нашоукраїнець» П. Порошенко каже, що «світова історія ще не знала такої мирної народної акції, у якій беруть участь мільйони людей і не допускають жодного насильства». «Цим ми здивували світ», – підтримує однофракційника Ю. Костенко.

Крім скасування програми Кабміну, висловлення недовіри уряду Януковича та початок формування нового складу уряду народної довіри, цією ж постановою зобов’язано Генпрокуратуру та СБУ розслідувати та притягнути до відповідальності посадовців, які своїми заявами та рішеннями регіональних влад замахнулися на суверенітет та територіальну цілісність держави.

…Тим часом народ на майданах та вулицях біля ВР вирував і скандував. Люди обнімалися і вітали одне одного. На даху мікроавтобуса, який повільно їхав до майдану Незалежності безпосередньо в натовпі, виступали Ю. Тимошенко, Ю. Луценко, В. Семенюк, П. Порошенко, В.Терен та інші депутати.