Нічне життя у філармонії

Чи можете ви уявити ніч у філармонії? Оаза культури й духовності, де життя вирувало впродовж денних репетицій і вечірніх концертів, вийшла на шлях нічного життя. Метаморфоза трапилася більш як тиждень тому, коли тут, як і в більшості споруд у центрі Києва, розмістився штаб допомоги гостям міста – учасникам мирних політичних демонстрацій.

На відміну від інших, штаб у філармонії, так би мовити, територіальний. Звертатися сюди можуть не всі, хто забажає, а лише жителі Дрогобича, Трускавця, Борислава і Стебника. За словами координатора штабу Максима Федиса, щодня по допомогу приходять близько 500-600 осіб, а загалом за час роботи штабу зареєстровано понад 8,5 тисячі гостей столиці із названих вище міст. Дехто приїздить на кілька днів, інших вистачає на довше. Багато людей прибуло на вихідні, значний наплив організатори очікують днями. Усіх, хто звертається, забезпечують їжею, гарячим чаєм, допомагають із житлом. Безпосередньо в приміщенні філармонії можуть переночувати 130-160 осіб, інших розподіляють по готелях або ж направляють на ночівлю до киян, які погодилися надати притулок мітингуючим. Також у штабі працює медпункт, де надають кваліфіковану медичну і психологічну допомогу.

Хоч про спокій відвідувачів цілодобово піклується загін охоронців, певні ексцеси все ж трапляються. Зокрема, велика проблема – відверте грабіжництво під час розподілу гуманітарної допомоги. Уже не раз охоронці затримували тіточок, які з повними сумками одягу та їжі хутенько чимчикували в протилежному від штабу напрямку. Виникають труднощі і з гарячею їжею – вона фактично не надходить.

 Попри все, діяльність штабу у філармонії налагоджена добре, завдяки активній роботі організаторів. Усі вони – не кияни, у рідних містах на них чекають родини, бізнес. Проте ці люди, як і багато їхніх однодумців, пожертвували всім на користь ідеї і загального добробуту.