Процес, до якого прикута увага країни

Такого прецеденту в Україні ще не було. Під Верховним судом – велелюдно. За його стінами розглядається скарга кандидата в президенти України Віктора Ющенка на незаконні дії ЦВК 24 листопада. Нагадаю: того дня всупереч всенародному волевиявленню президентом було оголошено Віктора Януковича.

Нині жовтогарячі скандують гасла: «Чесний суд!», «Суд із народом!» Біло-блакитні – мовчазні. Пробираючись крізь натовп, почув од них: «Як суд вирішить, так і буде». Тобто прибічники Януковича та, власне, і Ющенка чекають і сподіваються на справедливе рішення представників палати цивільних справ.

На двох перших засіданнях довірені особи Віктора Андрійовича представили тисячі сторінок документів, де зафіксовано серйозні порушення під час другого туру в Донецькій, Луганській, Дніпропетровській, Одеській, Запорізькій, Миколаївській, Харківській областях, АР Крим, місті Севастополі.

Відповідачі (ЦВК і представники Віктора Януковича), зрозуміло, намагаються відкинути такі звинувачення. Поки що запитаннями до представників позовника. Здебільшого вони мають дискусійний характер, що в суді неприпустимо. Про це, до речі, неодноразово нагадує й головуючий засідання. Складається враження, що відповідачі намагаються затягнути процес.

А народний депутат Степан Гавриш, схоже, вирішив зайвий раз довести, що язик таки справді без кісток. Зокрема, у представника Ющенка Романа Зварича він запитав: «Чи не вважаєте, що сьогодні кандидатури на пост президента України Віктора Ющенка не існує?» Під пожвавлення в судовій залі Роман Михайлович із гордістю відповів: «Ви помиляєтесь, існує!»

Узагалі, зі Степаном Богдановичем коїться щось неймовірне. У перервах між судовими засіданнями він чорними фарбами малює сьогоднішній день жовтогарячої України. «Наше суспільство, на жаль, так і не усвідомило, що воно було на порозі щасливого, заможного життя, – заявив у коридорах Верховного суду Степан Гавриш. – Тепер воно стоїть на порозі збройного конфлікту. Зброї на руках у людей вистачає. Постаралися бізнесмени, котрі на український ринок завезли її вдосталь. У державі намітився розкол».
Нині, на щастя, куди мудрішим, толерантнішим, мирнішим і водночас волелюбним виявився наш народ – конституційний носій влади в Україні. Тож до його представників, котрі пікетують будівлю Верховного суду, і звернувся. Ось що повідала вулиця.

Михайло Сарвас, інженер-електрик, 45 років, Львів: «Перше судове засідання транслювали на вулицю. Уважно слухали. Молодці представники Віктора Ющенка. Вони зібрали й передали суду переконливі документи, що свідчать про цинічну масштабну фальсифікацію виборів на користь провладного кандидата. Такі факти навряд чи вдасться спростувати довіреним особам Януковича».

Володимир, учитель, 42 роки, Тернопіль: «Неодноразово розмовляв із донецькими хлопцями. Вони шоковані в прямому й переносному значенні слова, побувавши в Києві й відчувши атмосферу братства. Їх тривалий час дурили. Мовляв, ось прийде до влади Ющенко, і заборонить на Донеччині спілкуватися російською мовою».

Петро, будівельник, 53 роки, Дрогобич: «Під час виборів довелося проїхати Дрогобицьким, Самбірським, Стрийським районами. Фактично в кожному окрузі було по кілька спостерігачів зі східних районів нашої країни. До нас приїхали якимись войовничими, зі своїми продуктами харчування. Згодом вони переконалися, що ми нормальні люди, також тяжко працюємо. Перед поїздкою їм нашіптували всілякі небилиці. Переконавшись у протилежному, голосували за Ющенка».

Василь Петрович, підприємець, 52 роки, Коростень: «Моя сусідка померла 15 років тому. Проте в нинішніх президентських виборах «брала» найактивнішу участь. Те саме можу сказати й про інших, котрі вже давненько мають громадянство США, Ізраїлю, але главу держави обирали чомусь в Україні. А мій син та його товариші виявилися за бортом цієї всенародної справи. Тому, вважаю, не Ющенко судиться з владою, а народ. А він обов’язково переможе».

Віктор, пенсіонер, 66 років, Київ: «Я колишній міліціонер, боровся з бандитами. Для мене взагалі неприпустимо, щоб у президентському кріслі сиділа людина з кримінальним минулим.

У нашій країні вже сліпому й глухому зрозуміло: де-факто ЦВК сфальсифікувала результати виборів. І ось тепер, гадаю, Верховний суд своїм рішенням просто зобов’язаний примусити пана Ківалова та його команду визнати другий тур президентських перегонів недійсним».

У судових засіданнях найактивнішу участь бере народний депутат Юрій Кармазін. Ось його коментар.

– Голова ЦВК Сергій Ківалов розпорядився, скажемо так, знищити відкріпні талони. А ми в свою чергу вимагаємо їх показати. У своєму розпорядженні маємо зразки відповідних порожніх бланків. Їх на Хрещатику за 20 гривень продавали жителі Севастополя.

Є в нас і зразки відкріпних талонів, від-друкованих в Росії. Замовники припустилися помилки, тому можна навіть неозброєним оком визначити місце їх виготовлення.

Гадаю, слід сміливо говорити про діяльність міжнародного злочинного угруповання. У даному випадку – українсько-російського.

Лідери коаліції «Сила народу» звернулися до керівника Російської Федерації Володимира Путіна, аби той зрозумів: у яку халепу він ускочив, підтримуючи українську владу. Більше того, на території сусідньої країни виготовили листівки з молитвою за раба Божого Януковича. Підкуплені священики активно розповсюджували їх серед прихожан.

Ми не зацікавлені в затягуванні судового процесу. Навпаки – надаємо всі можливі документи, котрі допоможуть присяжним пролити світло на істину. А істина в усіх одна – перемога народу.