Комуністи згодні видати уряду індульгенцію

Навколо Верховної Ради України з усіх доступних народу сторін – десятки тисяч маніфестантів. Посилено охорону як ззовні, так і всередині парламенту. Порядок денний – відставка уряду, генпрокурора та притягнення до відповідальності посадовців, які замахнулися на територіальну цілісність держави. Так було вчора.

Так буде й сьогодні. Адже вчора до вимог опозиції не прислухалися провладні фракції та комуністи. Проект постанови «Про запобігання антиконституційним діям та сепаратистським проявам», що його запропонувала опозиція, набрав лише 196 голосів («Наша Україна», БЮТ, СПУ, майже весь «Центр», НАПУ, половина НДП та ПППУ, позафракційні). Провладні фракції (232 голоси) проголосували за проект своєї постанови «Про стабілізацію соціально-економічної та політичної ситуації, запобігання антиконституційним і сепаратистським діям, що загрожують суверенітету та територіальній цілісності держави». Цей проект, незважаючи на красиву назву, пропонує, як вважають опозиціонери, залишити в державі все, як є. А «стабілізація» та «запобігання» стосується наведення порядку не у владі, а здебільшого на вулиці. «Регіони України», СДПУ(о), КПУ, «Трудова Україна», «Союз», «Демініціативи» та інші вимагають від влади «рішучих дій» передусім до тих, хто вийшов на вулиці, блокує приміщення органів виконавчої влади. «Настрої у Верховній Раді не відповідають настроям у суспільстві», – заявив «нашоукраїнець» В’ячеслав Кириленко. Його однодумці пригрозили опонентам наміром ініціювати розпуск парламенту. Інші пропонували закликати маніфестантів заблокувати всі виходи з парламентських будівель на вулицях Грушевського, Садовій та Шовковичній. Соціаліст Микола Рудьковський навіть вийшов на майданчик перед парламентом і озвучив відповідне звернення до народу. Спікер Володимир Литвин після спроб опозиції заблокувати трибуну і президію ВР оголосив перерву. Формальна підстава – багато опозиціонерів заявили, що їм не роздано копій проекту альтернативної постанови, а отже, голосування за нього буцімто нелегітимне.

За всім цим спостерігали зарубіжні дипломати, урядовці, представники регіональної влади. Не було лише глави уряду.

Маніфестанти спробували штурмувати парламент. До них вийшли депутати на чолі зі спікером. Соціаліст Юрій Луценко та «нашоукраїнець» Микола Томенко закликали народ повернутися на майдан Незалежності і зачекати наступного дня. Володимир Литвин теж переконував маніфестантів «не руйнувати останній оплот демократії в Україні».