«Відмиті» гроші вилучили

Оперативники спецпідрозділу по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю столичного УСБУ викрили схему відмивання доходів, одержаних незаконним шляхом, до якої вдавалися тіньовики з Житомирської, Чернігівської та Черкаської областей України.

Як повідомили в прес-центрі управління Служби безпеки України в Києві, у фіналі спецоперації в Печерському районі столиці, біля центрального офісу підпільної фінансової структури, було затримано кур’єра, який привіз готівкою майже півтора мільйона гривень для конвертації у валюту.

Як з’ясувалося пізніше, спрощена схема роботи злочинців мала такий вигляд: за втраченими й підробленими документами реєструються фірми-одноденки. Потім реальні кошти з розрахункового рахунку юридичної особи перекидаються на фіктивну фірму під виглядом різних платежів (за рекламу, маркетинг, ремонт). У наслідку, проплативши фірмі-фантому безготівковими коштами, підприємці одержують готівку і підроблені документи для проведення грошей у звітних документах і підтвердження витрат за бухгалтерськими обліками, а суми фіктивних витрат вилучають з оподатковуваного обігу, податки штучно занижують, або не платять взагалі.

Налагоджена мережа фіктивних підприємств та корупційні зв’язки у кількох столичних банках давали змогу зловмисникам маніпулювати з фінансово-господарською документацією. Відтак, сплативши організаторам «конверту» 15-20 відсотків за послуги, замовники-клієнти обертали безготівкові кошти у гривні, а в подальшому – у валюту.
Під час обшуків у офісах «мінял» оперативники вилучили чималі кошти в гривнях і валюті та електронну систему банк-клієнт, за допомогою якої функціонери центру відстежували рух фінансових потоків, купували валюту на міжбанківських торгах. Знайдено також печатки фіктивних фірм, багато незаповнених бланків, трудових книжок та інших «атрибутів» конвертаційного бізнесу.

Наразі вирішується питання про порушення карної справи за двома статтями Кримінального кодексу України – легалізація (відмивання) доходів, здобутих злочинним шляхом, та ухилення від сплати податків.

Інф. «ВК»