Метаморфози тіла і душі

Нещодавно в Музеї імені Богдана та Варвари Ханенків відкрилася виставка відомого українського скульптора Юрія Багаліки – «Метаморфози». Невеликий зал першого поверху введе вас у загадковий світ «застиглої музики».

Як вважає автор виставки, метаморфози – найбільш вдалий термін для визначення серії робіт, що поєднує любов небесну і любов земну. Любов небесну представляють скульптури на біблійні теми – «Жертвоприношення Авраама», «Благовіщення», «Поцілунок Іуди», «Увірування Хоми», «Каїн і Авель», «Пієта» та «Зречення Петра». А  земну любов –  «Аполлон та Дафна», «Поцілунок», «Інь та Янь», «Купальниця», «Викрадення Європи» та серія еротичних фігур. Можливо, автору варто було б зосередитися на одному, а то не встигаєш осмислити духовне, як перед зором постають тілесні зваби.

І якщо смисл скульптур небесної любові можна пояснювати дітям, то від деяких відвертих сцен земної любові можуть почервоніти й дорослі. Юрій Багаліка, перш ніж поєднати дві любові на одній виставці, довго зважував. Однак потім скульптор вирішив, що гармонія потребує поєднання земного і небесного; тим паче, що деякі скульптури виконано майже в один і той же час. Так, спокуслива «Купальниця» «народилася» невдовзі після «морального» «Поцілунку Іуди». Такі-то вже метаморфози свідомого і підсвідомого, які радо проаналізував би філософ – дідусь Фрейд.

До речі, виставка охоплює тривалий відрізок творчого шляху автора – від 1989 по 2004 рік. До того ж, деякі скульптури створювалися роками, наприклад над «Берегинею»  Багаліка працював тринадцять років – із 1991-го по цей рік.

Та все ж, ідучи на цю виставку, варто бути творчо «підкованим», адже далеко не все, створене із бронзи, позолоти, дерева та яшми, зрозуміле з першого погляду. Так, скажімо, специфічний «обеліск», який на висоті близько 2,5 метра закінчується обручем, іменується «Той, що вічно йде». Справді, у відвідувачів процес смислового осягнення задуму автора скульптури може бути вічним.

Описати специфіку творчого поєднання земного і небесного непросто. Охочим побачити це поєднання та заодно перевірити свою фантазію бажано поквапитися – виставка працюватиме лише до 8 грудня.