Авто у власному гаражі

Бідний асортимент «свіжих» машин на авторинках змушує покупців замислюватися щодо доцільності придбання нового авто в кредит. Тим паче, що гроші, яких не вистачає, щоб придбати таку вимріяну річ, можна позичити у банку, з яким співпрацює автосалон. І якщо при виборі нового автомобіля кожен керується власними вподобаннями, то вибір банку залежить від продавця. Більшість банків пропонують уже перевірені схеми кредитування.

За позикою – до банку

Для початку треба з’ясувати, як можна купити авто в кредит. Теоретично існує лише дві умови: наявність початкового внеску (25 – 50 відсотків від вартості авто), а також стабільний середньомісячний прибуток упродовж останніх кількох років (як мінімум у два рази більше від вартості товару). Варто врахувати й суму щомісячних виплат, термін кредитування, відсоткову ставку по боргу.

Сума першого внеску залежить від багатьох чинників. По-перше, вартості авто, переліку виплати боргу, можливості зниження вартості після перших років експлуатації. Зазвичай банки вимагають великого відсотка початкового внеску лише на автомобілі вітчизняного виробництва та преміум класу. При купівлі дорогих іномарок відсоток для погашення боргу найменший або й взагалі немає. Термін погашення? Може сягати п’яти років. Інколи банки пропонують купити автомобіль узагалі без першого внеску, за умови погашення кредиту впродовж одного року. Закордонні представництва пропонують нову модель кредитування: за перший рік ви сплачуєте лише 30 відсотків від вартості, а за два наступні роки – 40 відсотків. Решта 30 відсотків дають право на викуп вашого обкатаного авто чи повторного кредиту на придбання нового.

Вигідний варіант

За користування банківською позичкою, треба сплачувати певні відсотки. На українському ринку за кредит у валюті беруть 12-17 відсотків від суми позики, а от у гривнях – 35-40 відсотків. Оскільки процент у гривнях надто високий, то люди надають перевагу валютним позикам, які повинні повертати в доларах США чи євро. Зауважте, що інколи відсоток диференційований. Це означає, що у перші місяці виплати, коли сума кредиту велика, доводиться платити відсотки набагато більші, ніж у кінці обумовленого терміну. Та це чи не найвигідніший варіант.

Але крім суми першого внеску до банку-кредитора ви маєте сплатити окремо страховий внесок за автомобіль та за його реєстрацію в МРЕО. Це становить 3 відсотки від вартості автомобіля – до пенсійного фонду; близько 350 гривень за реєстрацію в ДАІ, 55 – 550 гривень (залежно від об’єму двигуна) – транспортний збір; 0,5-1 відсотка від усіх платежів за банківські послуги.

Обов’язкові документи

Зваживши всі «за» й «проти» кредиту, треба зібрати й відповідні документи: заявку на отримання кредиту, анкету покупця, копії паспорта, ідентифікаційного коду, довідку з місця роботи (з зазначенням розміру отриманих доходів за останні 6 місяців).

І останнє – неповернення кредиту. У жодному київському автосалоні чогось схожого не пригадують. Але таку ситуацію передбачено: несплата погашається за рахунок купленого авто.