А що у тій зеленій пляшці?

Якість вина у нас завжди була і буде предметом бурхливого обговорення. А все через те, що у світі не існує єдиної класифікації цього напою. Ми звикли щонайперше класифікувати їх на око за кольором: біле й червоне, а між ними – рожеве. А вже потім звертаємо увагу на етикетку, де написано: сухе, напівсухе, напівсолодке, десертне, міцне, лікерне і т.д.

Білі вина приваблюють споживача своєю свіжістю та легкістю. А кольорова гама чого варта: від світло-солом’яного із зеленкуватим відтінком – до благородного золотистого з бурштиновим полиском! Вони популярні й доступні за ціною. Тринадцять найпопулярніших білих напівсолодких сортів, тестували у науково-дослідному центрі незалежних споживчих експертиз «Тест».

Як зауважив його президент Валентин Безрукий, якість вина в Україні виявилася кращою, ніж сподівалися фахівці. Низькопробного вина у нас немає (приємна радість!).

Більшість таких вин розливають у пляшки із зеленого скла (щоб воно не окислювалося від сонячного проміння), і тому покупцеві важко визначити колір напою. Доводиться вивчати етикетку. Лише колір вина «Коблево Франческа», можна було розгледіти через прозоре біле скло. До речі, у такій пляшці легко побачити, чи достатньо прозорий сам напій, чи немає на дні осаду. Щоб такий продукт не зіпсувався, його слід зберігати у відповідних умовах: у провітрюваних приміщеннях, при температурі – 20С + 80С.

Виробники не завжди вказують або вказують недостатньо розбірливо на етикетках дату виготовленя і термін зберігання. Це стосується торгових марок «Золота Амфора», «Французький бульвар», «Винодел».

Якщо термін придатності продукту вже закінчився, але у пляшці не видно помутніння чи осаду, то таке вино, згідно з інструкцією можна пити. Звісно, цей осадок у темнозеленій пляшці важко розгледіти, що вигідно продавцеві і аж ніяк не споживачеві.

Отож, найкраще купувати продукти з незакінченим терміном зберігання. Щодо напівсолодких вин характерний виноградний смак, легкий і гармонійний. Інші присмаки плісняви, дріжджів, дерева, сирого спирту – неприпустимі.

Тепер щодо ціни тестованих вин. Різниця є: 8,42 грн. за «Французький бульвар «Аркадія», 15.91 грн. за «Золоту Амфору Мускат». Але слід пам’ятати, що не завжди висока ціна гарантує високу якість.

На найвищій сходинці винного п’єдесталу опинилося вино «Коблево «Франческа». «Французький бульвар біле напівсолодке», «Шабо «Тамянка», «Винодел напівсолодке біле», «Тамянка винний дім Логос», «Французький бульвар» «Аркадія», «Шабо біле напівсолодке», «Мускат» і «Тамянка» Basvinex» – на другій сходинці. Бронзовими стали «Мускат», «Тамянка» і «Біле ніжне» («Золота Амфора») та «Золотий оксамит» («Одеський степ»).

Нині у продажу з’явилися порошкові вина (виготовлені не із свіжого винограду, а порошкової сировини на зразок соків). «Не можна сказати, що це вино погане, – зазначив пан Безрукий. – Воно виготовлене іншим способом. І виробник зобов’язаний це вказати на етикетці. Його можна змусити це зробити, але практично неможливо визначити в готовому продукті. Таким вином не отруїшся, але настрій воно зіпсує».

Отож, купуючи вино, докладно вивчіть усю інформацію на етикетці. А якщо її виявиться недостатньо, звертайтеся за поясненнями до продавців.