Нове життя старих меблів

Нічого немає вічного. М’які меблі, що прослужили не один десяток літ, уже давно вимагали ремонту і перетяжки новою тканиною. Нарешті з’явилася можливість дати їм нове життя…

Стареньке крісло, до якого ми так звикли, купували ще за радянських часів. Проте й трохи «молодші» стільці також потребували неабиякої реставрації.

Знайомі порадили нам досвідченого майстра…

– Багато хто не хоче розставатися із меблями, до яких звикли, – каже майстер Мар’ян Величко. – Якось мені довелося обновлювати крісло 1850 року, що слугувало трьом поколінням киян. Його основа виявилася міцнішою, ніж у деяких сучасних нових меблів, які потрібно було ремонтувати відразу після придбання. Для надання кріслу нового життя, я витратив цілий день і 5 метрів тканини.

Не раджу радикально змінювати конфігурацію, щоб річ після перетяжки не набула смішного вигляду. Зазвичай, робота майстра вартує 100 гривень, поролон – 30-50 гривень, плюс ціна тканини, яку вибере клієнт. Це може бути велюр за 60-100 гривень або звичайний гобелен за 25 гривень.

Нині послуги перетяжки меблів, на жаль, надають 70 відсотків халтурників, аби тільки взяти гроші. Передусім вони не розбирають меблі, як потрібно за технологією, по частинах, а просто накидають тканину, та ще й як-небудь її закріплюють.

Приміром, якщо вам оббили диван і 2 крісла за кілька годин, знайте горе- «майстри» гнали брак. Бо навіть справжній кваліфікований майстер доводив би ці меблі до пуття 2 дні.

– Колись мені довелося добу оббивати диван в одному з київських готелів, – пригадує Мар’ян Олександрович. – Хоч заступник директора розповіла, що днями в неї вдома таку ж роботу виконали за 4 години. Проте вже через тиждень вона попрохала мене переробити неякісну перетяжку. І вже за 200 гривень, а не за 100, як взяли з неї халтурники. Дешева рибка – погана юшка, одне слово.

– Багато років тому я реставрував меблі у Посольстві Куби, – похваляється мебляр. – Посли змінюються щоп’ять років. І кожен завозить свої меблі, а старі – після реставрації попередній господар забирає до себе на батьківщину. Адже там вони коштують недешево. Тому й я дістав замовлення посла: обновити 2 дивани і 4 крісла. Тоді я заробив майже 100 доларів.

Кожен майстер прагне у клієнта витягнути якомога більше грошей. Навіть якщо сума була попередньо обумовлена. Приміром, стілець без врахування матеріалу обійдеться 15-20 гривень. Ремонт дивана  коштує 80-100 гривень, а крісла – 60. Проте зламаний стілець ремонту не підлягає. Дешевше купити новий…