Пирогів чекає відселення

Днями постійна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій КМДА слухала питання про відселення мешканців селища Пирогів. Як відомо, рішення про це було ухвалено міською владою ще п’ять років тому через екологічну і техногенну небезпеку Пирогова, де розташовано не лише звалище, а й сховище радіоактивних речовин.

Розпорядженням КМДА ліквідувати звалище було доручено Голосіївському району. Він мав також надати мешканцям селища земельні ділянки й гаражі, виплатити компенсації за садиби. На 15 листопада інвентаризували 131 садибу, провели експертну оцінку земельних ділянок. Розроблено поетапний план відселення мешканців. За попередніми розрахунками, потрібно було надати 275 квартир. Досі ж надано лише 175 помешкань. Головне управління житлового забезпечення передбачило на поточний рік виділити Голосіївському району 30 тис. кв. м загальної житлової площі. А поки що надано лише 1489 кв. м – це 28 квартир. Для повного ж забезпечення мешканців Пирогова новим житлом потрібно ще 120 квартир. Тих, хто уже переїхав, районна влада не може забезпечити гаражами (враховувалася потреба в них лише у разі наявності таких у Пирогові).

Як пояснив представник Головного управління житлового забезпечення Володимир Денисенко, відселення мешканців Пирогова розпочалося ще 1999 року. Він пояснив, чому виник «різнобій» у кількості квартир для відселення. Нині їх потрібно вже близько 300, бо в Пирогові і весілля були, і діти народилися. Отже, мешканців додалося. Пан Денисенко обіцяв, що до кінця наступного року проблему буде «закрито». Проте, на нашу думку, якби не зволікали з виконанням розпорядження п’ять років, то сьогодні й теми для розмови не було б.

На засіданні заступник голови КМДА Михайло Поживанов попросив долучитися до розв’язання проблеми й інші райони міста, щоб якомога швидше відселити людей з екологічно небезпечного місця.