Осокорки – найбільший будмайданчик

Нині найбільший у столиці будівельний майданчик – це Осокорки-Північний. Перший віце-президент холдингової компанії «Київміськбуд» Станіслав Мартинюк розповів про перспективи забудови.

 

Пан Мартинюк розповів про майбутню появу на масиві першого експериментального 36-поверхового будинку. Уперше паркінги на Осокорках розмістять під проїжджою частиною проспекту Миколи Бажана. Усе будівництво ведеться за індивідуальними проектами, а поблизу житла обов’язково зводяться школи, дитсадки тощо, аби мешканцям не доводилося далеко возити дітей на навчання, їздити до магазинів. «Київміськбуд», зазначає пан Мартинюк, за власний кошт здійснив намив території і проклав інженерні мережі, хоча у нормативних документах сказано, що ці роботи фінансує держава. Однак витрачені на це 20 млн. грн. не виділено державою, а вони позначаються на собівартості житла. Квадратний метр у нових будинках на Осокорках коштує 3,5 тис. грн. Очевидно така ситуація потребує розв’язання.

Головний архітектор Василь Присяжнюк звертає увагу уряду на те, що у столиці вже не вистачає територій для намиву – необхідно виходити за межі міста.

Ми запитали головного архітектора Києва Василя Присяжнюка, скільки житла з’явиться на масиві?

– Це найбільший будівельний майданчик у столиці і в Україні, – сказав Василь Федорович. – На території Північних Осокорків і Позняків, які розділяє проспект Миколи Бажана, згідно із Генеральним планом маємо намір забудувати понад 400 гектарів. У перспективі нові будови з’являться на Південних і Центральних Осокорках. На цій території буде близько 5 млн.

кв. м житла з повною соціальною інфраструктурою та іншими об’єктами обслуговування. Приклад цього мікрорайону показує, як столична влада підходить до комплексної забудови міста. Одночасно з житловими будинками зводяться паркінги, школи, дитячі садки, робиться благоустрій території. Перший будинок заселять у грудні.

На наше запитання, чи вплине на скорочення міської квартирної черги введення в експлуатацію 5 млн. кв. м житла на Осокорках-Позняках, заступник Київського міського голови – секретар Київради Володимир Яловий відповів:

– Безперечно вплине. Адже частина житла, від 7 до 10 відсотків, виділяється як соціальне. Крім того, люди, які перебувають у черзі і можуть придбати житло, купуватимуть його у цьому мікрорайоні і, зрозуміло, вибуватимуть із черги. Загалом Київрада планує на наступні роки збільшити кількість квартир, які використовуватимуть для розв’язання соціальних проблем малозахищених верств населення. Маю на увазі й програму «50х50», коли половину вартості житла сплачує міський бюджет, молодіжне кредитування та інші соціальні програми. Нині у Києві узагальнений показник кількості квадратних метрів на одного жителя неухильно зростає.