Ланцюжок для ПСА

Спочатку була заява про потребу надати російській мові статусу другої державної, потім – пропозиція запровадити подвійне громадянство. Проте на цьому кандидат у президенти Віктор Янукович та його прихильники не зупинилися – тепер їм ще й Південно-Східну автономію (ПСА) подавай. Те, що минулими вихідними відбулося на східних теренах нашої держави, інакше як сепаратизмом не назвеш.

Отже, сесія Донецької облради прийняла рішення «з урахуванням політичної ситуації в країні» 5 грудня призначити проведення обласного референдуму. На референдум буде внесено питання про зміни до Конституції з питання федеративного устрою й надання Донецькій області статусу республіки в складі федерації. Рішення сесії, повідомляє Інтерфакс-Україна, було зустрінуто салютом.

Про феєрверки у Харкові не повідомлялося. Відсутність вогняних шоу повною мірою компенсував голова тамтешньої обласної держадміністрації Євген Кушнарьов, який у висловах та оцінках під час полум’яного спічу не церемонився. Ось лише одна його крилата фраза: «Я обіцяю, що ми з вами житимемо не за донецькими і не за львівськими законами, а за харківськими».

Друга дія агресивної реакції на невизнання В.Я. президентом відбулася у Сіверськодонецька, куди прибули депутати місцевих рівнів деяких регіонів. Особливого шарму події мала надати присутність самого Віктора Федоровича. Роль весільного генерала довірили знаному «українофілу» Юрію Лужкову, меру Москви, котрий зголосився навіть зняти картуза, аби лише бути схожим на Януковича.

Саме в цьому містечку хіміків у присутності чинного прем’єр-міністра і було запропоновано створити Південно-Східну автономію. Столицею ПСА  має стати  Харків. Наразі важко сказати кому із достойників належить авторство цієї ідеї-фікс, але принаймні озвучив її голова Донецької обласної ради Борис Колесников.

Тут турецькопідданий Остап Ібрагімович Бендер напевно б зауважив: «Кіса, шануйте Кримінальний кодекс». Принаймні – Конституцію України, у першому розділі якої зазначено, що Україна є унітарною державою. Для того, щоб змінити цю норму, прописано дуже складну процедуру. Спочатку законопроект до парламенту має подати Президент або 300 депутатів, і після голосування на двох сесіях 226 та 300 голосів це рішення має бути затверджене Всеукраїнським референдумом. Крім того, Конституцію України взагалі не може бути змінено, якщо зміни передбачають порушення територіальної цілісності України.

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин був безапеляційним: «Ви розпоряджаєтеся регіонами як своїми вотчинами, але є межа, яку не можна переступати і продукувати сепаратизм. Це злочин, за який доведеться відповідати як не сьогодні, то завтра!».

Якщо й справді комусь сняться лаври сепаратистів, раджу поцікавитися політичною долею Юрія Мєшкова. У Криму про нього вже давно забули, а в Росії і не згадують.