Хто сприяє сепаратизму?

У неділю пізно ввечері Комітет національного порятунку вирішив посилити нічну облогу президентської адміністрації та Кабміну: понеділок, восьмий день народного опору, всі називали вирішальним днем. Разом із надією зросла й тривога.

День млявого, розгубленого і двозначного засідання РНБО та сепаратиського й агресивного з’їзду представників місцевої влади Півдня й Сходу – позаду. Попереду – день очікуваного вердикту Верховного суду. Більшість парламентаріїв від коаліції «Сила народу» задіяні в облозі кам’яних будівель Печерська. Цілу ніч – з народом.

А народу тут – україномовного й російськомовного, молодого й старого, але єдиного – сотні тисяч. Вулиці Грушевського, Шовковична, Інститутська, площа Франка вирують помаранчевим людом; Банкова, Садова і Лютеранська «наглухо» заблоковані автобусами, металевими парапетами, бетонними блоками, дерев’яними ящиками і щільними кордонами мирних людей у кілька рядів. І це лише половина нічної варти. Інша половина відпочиває: тисячі людей покотом сплять у Будинку профспілок, Українському домі, мерії, Жовтневому палаці, готелі «Україна», кінотеатрах «Орбіта» і «Дружба», виставковому центрі «Київекспоплаза», у наметових містечках на Хрещатику, Банковій, Лютеранській, в автобусах та легковиках…

Також автомобілями, великими й малими, заставлено всі ворота, арки і під’їзди масиву Липки. У тамтешніх дворах – сила-силенна спецназу з південних і східних регіонів, де напередодні виборів провладними ЗМІ посіяно «зерно неправди» про «нашистів» – ющенківців. Ці хлопці в Києві вже другий тиждень, прозрівають разом із Україною: на великих екранах з обох сторін Банкової для них демонструють передачі «5 каналу». Навіть вночі їх не залишено наодинці з ґумовими кийками, важкими бронежелетами та невизначеністю. Вони визначаються, коли немає полковників, жартують та розповідають і про власне нелегке життя-буття. Про політику мовчать. Вона їх відірвала від дружин і дітей, відрядила аж до далекого зимового Києва, поставила проти народу. Ці хлопці, схоже, такої ж думки про нинішніх політиків, як і їхні ровесники-студенти навпроти. Та на відміну від останніх, не впевнені, чия політика буде завтра. Тому й мовчать. А, може, погоджуються? Київ, Україна ж упевнені.

 Видно, як горять у парку ватри. Бочки-«барабани», а також дрова залишили після себе «біло-сині», коли від’їжджали на Донбас. Здавалося б, жителі Печерська мають сердито обурюватись. Але ні, вони серед ночі виходять до порушників свого сну і пригощають їх гарячим чаєм, кавою, теплими варениками, млинцями, роздають цукерки, печиво… «Це ж і наше майбутнє» – кажуть печеряни. На будинку по вул.Грушевського, 10, зникла вивіска СДПУ(о). Влада змінилася?

Моляться за мир та кращу долю України на Банковій священики. Заблукавши між помаранчевими людьми, дружелюбно зазирає в очі вівчарка в оранжевій хустинці.

За ким іде ціла колона таксі о другій ночі? Зо два десятки біленьких «Волг» зрештою зупиняються на Шовковичній, туляться одна до одної, як люди у тутешній арці. «Слава Україні!», – вигукують гуртом таксисти, перегородивши своїми авто входи і в’їзди до двору Адміністрації президента.

– Чим викликане посилення облоги? – зустрівши народного депутата України Василя Онопенка на Банковій, запитую я.

– Після обіду надійшла інформація, що ОМОН (ЗМОП – загони міліції особливого призначення) готується до розблокування Кабінету Міністрів та Адміністрації президента. Подейкували і про запровадження надзвичайного стану, хоча підстав для цього і згоди Верховної Ради не було. Але ми перестрахувалися.

Уся надія на Верховний Суд, на двадцятьох суддів Цивільної палати. Є всі підстави задовольнити скаргу від Ющенка, бо доказів фальсифікації виборів – маса.

Люди стурбовані тим, що Президент не звільнив губернаторів, які заявили про сепаратизм. Влада виглядає безпорадною. Тому рішуче має діяти Верховна Рада.

– В інтерв’ю для ТРК «Київ» ви прогнозували, що Янукович на переголосування виборів може не піти. Його соратниця Богатирьова теж заявила, що схід переголосовувати не буде, а в день виборів, мовляв, проведе референдум за автономію. Ющенко, виходить, змагатиметься з Морозом?

– Команда Януковича вже бачить, що чесний третій тур – цілковитий провал для них. Змагатимуться Мороз з Ющенком. А щодо референдуму, то Богатирьовій треба нагадати 73 статтю Конституції: «Виключно всеукраїнським референдумом вирішується питання про зміну території України». Якщо ж мова йде про зміну державного ладу, то діє 17 стаття Конституції: «Захист суверенітету є справою всього українського народу і покладається на Збройні сили України».

– Коли визначиться новий Президент і хто?

– Після переголосування ним стане Ющенко. Я працюю над змінами до Закону про вибори Президента, тож третій тур буде чесним.

– Чому парламентарії блокують будівлі влади, – запитав я і в іншого народного депутата України Рефата Чубарова.

– Бо наші опоненти з влади, замість того, щоб сідати до переговорів, брязкають зброєю. Подивіться, що діється на Донеччині, Луганщині. Вони скандують Лужкову. А де гарантія, що за Лужковим уже не стоять російські збройні сили? Чому в Київ звезли кримський спецназ – найагресивніший в Україні?

Нині дуже багато залежить від чинного Президента. Він мав би негайно звільнити членів ЦВК і запропонувати новий склад, мав би жорстко засудити сепаратистські заяви, що лунають на сході. Завтра деякі регіональні керівники можуть почати роздавати автомати. У Криму таке було: 1994 року ми з нинішнім міністром оборони, а тоді командувачем кримської бригади Нацгвардії Кузьмуком уночі бігали і відбирали у міліціонерів автомати, які їм роздавав президент автономії Мєшков. Ми встигли. Тоді й Кучма був одним із тих, хто жорстко протистояв сепаратизму в Криму. А нині, виходить, він сприяє цьому?

– Який прогноз: чи довго тут стоятимемо?

– Новий рік зустрінемо з президентом Ющенком!