Дбати про цілісність держави


Непрозорість виборчого процесу, непрофесійні, заангажовані дії Центральної виборчої комісії спричинили вибухонебезпечну ситуацію в державі і поставили країну на межу широкомасштабного громадянського конфлікту.

Наслідки всіх цих негативних процесів відчула, передусім, столиця України, яка перетворилася на епіцентр протистояння різних політичних сил.  На київську владу сьогодні ліг весь тягар наслідків за безвідповідальну  політику найвищих ешелонів влади, які у своїй роботі часто керувалися клановими інтересами і не хотіли чути голосу свого народу, зокрема найближчої для кожного громадянина влади – місцевого самоврядування.

Продовжується  неприхований  тиск державних органів виконавчої  влади на місцеве самоврядування. Сьогоднішні його мотиви – спонукати вас до захисту інтересів керівництва деяких обласних державних адміністрацій, які заради збереження своєї влади та кланових інтересів готові розтоптати закони України. Вашими руками намагаються підірвати цілісність держави, посіяти розбрат між людьми. Однак кожен із нас має чітко усвідомлювати, що за цими сепаратистськими закликами  криються, передусім, інтереси тих, хто прагне і далі розпоряджатися громадським добром як своїм власним. Звикнувши  дослухатися лише до вказівок з Адміністрації Президента, а не до думок простих людей, нинішні ставленики влади в багатьох регіонах панічно бояться народу. Вони бояться  позбутися безмежної влади, неправедно нажитих капіталів, а ще більше – відповідальності за сваволю, що чинили.

Ваші міста, і тим більше Київ, який дає до держбюджету кожну четверту гривню, не є нахлібниками у держави. Всі ми заслуговуємо кращого ставлення до потреб громадян наших міст з боку державних органів. Але цього можна досягти не поодинці, а спільними силами. Тому, шановні колеги, закликаю вас підтримати зважену позицію Києва і столичної влади – працювати в рамках Конституції і законів України, дбати, передусім, про цілісність  держави та інтереси своїх територіальних громад.

Звернення підписав секретар Київради, керівник секції секретарів місцевих рад  Асоціації міст України та громад Володимир ЯЛОВИЙ  27.11. 2004