Столиця без дефіциту й підвищення цін

Останні два дні  ситуація в магазинах та на продовольчих ринках столиці незвична. У більшості з них виникають довгі черги. Хоч як дивно, у них стоять не люди з інших міст,  а здебільшого кияни.  У чергах же виникають дискусії  та заклики. У магазині неподалік мого будинку, ще до обіду закінчилися крупи, сіль, цукор, макаронні вироби та пельмені. Їх купують і собі, й не собі.

– Для нас нині справді гарячі дні, –  каже  продавець Наталя. – Магазин, де я працюю – приватний, керівництво теж відреагувало на ситуацію в Києві. Тому націнку на харчі зменшили до мінімальної, накрутки на цигарки та алкоголь залишились ті самі. Але в ці дні такий товар не користується попитом. У перші дні мітингу на майдані Незалежності люди купували продукти, щоб віднести їх туди. А от після проголошення ЦВК даних про другий тур голосування з’явилася нова хвиля покупців. Переважно серед них люди похилого  та середнього віку. Вони закуповують продукти й стверджують, що готуються до найгіршого. Найбільше закуповують крупи, цукор, консерви, інколи ковбасні вироби.

Звісно, малий магазинчик ще не показник, тож я вирішив перейти через дорогу й зазирнути у жовтогарячий «Фуршет».  На запитання, чи  відбувається у них масова закупівля  продуктів харчування, касир відповіла:

– Певною мірою. Сьогодні,  як завжди, ті ж самі клієнти, але більшість із них купують для мітингуючих. А запасаються продуктами здебільшого пенсіонери. Вони й нагнітають ситуацію.

На ринках столиці теж є черги, але не такі великі. Ціни за останні  три дні знизилися не лише на м’ясо та сало. Й покупців так само багато. Люб’язні продавці радять разом з покупкою взяти в подарунок помаранчевий пакет або прапорець.