«Зека на нари, тоді підем на пари!»

Так скандували позавчора зранку близько трьох тисяч студентів університету імені Тараса Шевченка, технічного університету КПІ, медичного імені Богомольця та ВНЗ біля Міністерства освіти, що на проспекті Перемоги. Молодь вимагала від міністра освіти Василя Кременя оголосити всеукраїнський страйк освітян.

Чиновник із цим не погодився, зате повідомив, що Міністерство освіти не буде втручатися у справи того чи того вузу, а рішення про приєднання ВНЗ до страйкуючих повинні приймати самі ректори. Він підписав відповідну заяву, де зокрема йшлося й про те, що проти студентів не буде застосовано ніяких репресивних дій.

Разом із студентами до міністерства прийшли й деякі викладачі. Приміром, дві жінки-доценти з педагогічного університету імені Драгоманова сказали, що нормально працювати нині, коли аудиторії майже порожні, неможливо, тому слід приєднуватися до страйкуючих.

Опівдні студенти прийшли під стіни одного з корпусів медичного університету, що на бульварі Шевченка. Вони вимагали, щоб заяву про оголошення страйку підписав і ректор Віталій Москаленко. Майбутні медики були обурені нещодавнім його виступом, де прозвучало, що їхній вуз працює у звичному режимі. До того ж, за словами студентів, більшість викладачів уже стали на бік опозиції. А от ті професори, які «діагностували герпесну інфекцію» у Віктора Ющенка та викладачі військової кафедри «брали на олівець» прізвища непокірних, які замість лекцій мітингують на Майдані. Зрештою ректор Віталій Москаленко пообіцяв, що учасників мітингів не будуть переслідувати за прогули, але допускатимуть до сесії лише тих студентів, які відпрацюють усі практичні роботи.