«Інтер» без локшини

«Ми віримо, що ви хочете говорити правду…» – з таким гаслом учора прийшли студенти Інституту журналістики (ІЖ) Київського національного університету імені Тараса Шевченка до студії телеканалу «Інтер».

Ідея акції виникла у страйковому комітеті ІЖ за день до її проведення. Оскільки «Інтер» тривалий час займався відвертою дезінформацією, студенти спершу планували висловити колегам своє «фе». Але серед організаторів заходу виявилися люди, які працювали на провладних каналах, і повідомили, що цим журналістам зараз дуже складно, що їм теж не подобається прогинатися під когось. Зрештою перемогла професійна солідарність, і пікетування «Інтера» переформатували на акцію підтримки намірів робити чесні новини. За велінням долі того ж вечора на «Інтері» сталося диво, і в ефірі відбулася дискусія представників ворожих штабів – Петра Порошенка («Наша Україна») і Нестора Шуфрича (СДПУ(о)). Таким чином акція підтримала людей, які вже не просто хочуть, а намагаються працювати об’єктивно.

Охоронці втомлено і насторожено розглядали студентів. На снігу замерзали залишки символічної локшини, яку днем раніше подарували «інтерівцям» обурені політикою каналу громадяни. Тож організаторів акції запевнили, що журналісти до них виходити не захочуть. Але все ж таки охоронців вдалося переконати і один з них пішов на переговори з творчими працівниками каналу. Можливо, крига скресла завдяки запропонованій йому вітамінці, але хвилин через десять з’явився ведучий «Інтера» Максим Равреба, а згодом журналіст Іларіон Павлюк. Вони були здивовані позитивними гаслами мітингуючих і погодились поспілкуватися.

«Не можна бути вільним від суспільства, і наш колектив обговорював усе, що зараз відбувається. Деякі представники каналу прийняли особисте рішення робити чесні новини, але єдності ще в колективі немає. У присутності голови правління каналу Влада Ряшина вчора відбулася розмова. Вмикайте «Інтер», з 16.00 ми починаємо телемарафон. Я впевнений, що на «Інтері» працюють фахівці високої кваліфікації».

Представники каналу наголошували, що говорять тільки від себе і не можуть робити публічних заяв. Водночас Іларіон Павлюк повідомив: «Вчора я з колегами пішов на майдан і повідомив про це Владу Ряшину. Він попросив передати позицію каналу: жоден політик не має права тиснути на ЗМІ, вони повинні керуватися лише професійними стандартами. Вчора у нашій студії Порошенко дискутував із Шуфричем. Один говорив про революцію, інший – про її незаконність. Але кожен казав те, що думав. Ситуація в медіа змінилася повністю».

Максим Равреба потиснув руки студентам. Він побажав бачити і показувати щонайменше дві позиції.