Коли верхи не можуть

Понад 730 депутатів міських, районних та обласних рад з усіх регіонів України провели в Українському домі надзвичайний Всеукраїнський з’їзд депутатів. На ньому утворено Всеукраїнський центральний виконком рад і ухвалено низку резолюцій.

Як заявив головуючий на з’їзді Анатолій Матвієнко – голова профільного комітету Верховної Ради, органи місцевого самоврядування в умовах гострого дефіциту ефективності влади в Україні беруть на себе відповідальність за порядок у державі, конституційний лад та суспільний мир. «Депутати місцевих рад, діючи в умовах смертельної небезпеки, що нависла над країною внаслідок спроби вищого державного керівництва здійснити державний переворот шляхом фальсифікації результатів виборів Президента України, констатують, що органи, посадові особи вищої державної влади, причетні до спроби державного перевороту, фактично втратили свою легітимність; виражаємо волю наших виборців, які, використовуючи своє конституційне право, повстали проти наруги і сваволі, усвідомлюють величезну відповідальність як за долю наших територіальних громад, так і за долю України в цілому, проголошують: ...усю повноту влади в державі на перехідний період повинні перебрати на себе легітимні Верховна Рада України, органи місцевого самоврядування та Комітет національного порятунку», – сказано у резолюції з’їзду.

Всеукраїнський центральний комітет рад координуватиме роботу місцевих рад до інавгурації легітимно обраного Президента України Віктора Ющенка, який сформує новий склад уряду. Комітет рад тісно співпрацюватиме з Комітетом національного порятунку і зобов’язується виконувати у перехідний період його рішення. З’їзд зобов’язав депутатів на сесіях районних і обласних рад створити виконкоми цих рад, які повинні перебрати на себе функції місцевих держадміністрацій, – «в ім’я гарантії конституційних прав і свобод громадян та забезпечення життєдіяльності районів і областей».

Делегати з’їзду рад закликали працівників органів виконавчої влади, правоохоронців «не виконувати злочинних вказівок посадовців, які заплямували себе участю у фальсифікації виборів та спробі державного перевороту».

Делегати ухвалили також резолюцію, яку зачитав віце-президент Асоціації міст і громад України Мирослав Пітцик. У ній зокрема сказано, що через «неспроможність Президента України здійснювати конституційні функції гаранта державного суверенітету, територіальної цілісності, виборчих прав громадян», Верховна Рада України має припинити повноваження Центральної виборчої комісії, яка дискредитувала себе, а також визнати незаконними її рішення про підсумки результатів виборів; сформувати новий склад ЦВК і провести переголосування другого туру президентських виборів.

Відповідні звернення з’їзд депутатів рад ухвалив до Верховної Ради, керівників правоохоронних органів та народу України. У зверненні до правоохоронців зокрема наголошується на їх конституційній відповідальності за виконання законів України, присяги або незаконних наказів. Парламентаріям же нагадали про їх відповідальність перед волею виборців.

До складу Центрального Всеукраїнського виконавчого комітету рад увійшли народні депутати України, мери міст, депутати місцевих рад та представники Асоціації міст України та громад.