Холодний дотик «залізної завіси»

Читаємо: «Перед виборами уряд підготував постанову про мобілізацію мобільних груп хуліганів, для того, щоб вони чинили силовий тиск на виборців. А вже у день виборів поліція перешкоджала тисячам активістів опозиції взагалі брати участь у голосуванні.

Проте після підрахунку голосів стало очевидно, що опозиція виграла з великим відривом. Тоді правляча партія вирішила сфальсифікувати результат і оголосила про перемогу свого кандидата. Того ж дня росіяни надіслали свої братерські поздоровлення так званим переможцям».

Ні, це не опис нинішніх українських президентських виборів, що відбулися минулої неділі в Україні. Це опис референдуму, котрий відбувся в червні 1946 року(!) в окупованій Радянським Союзом комуністичній Польщі. Ті вибори, як і нинішні в Україні, були повністю сфальсифіковані, що дало змогу залишити Польщу за цілих піввіку за холодним кордоном так званої залізної завіси.

І хоча ті ганебні вибори відбулися майже 60 років тому, опис дуже нагадує нинішню ситуацію в Україні. За свідченням Комітету цивільних виборців Польщі, добровільної організації, що має свої представництва у багатьох регіонах України, ці методи майже не змінилися за 60 років.

Якби Україна зробила вибір на користь Москви, ці вибори ознаменували б собою третє за останні 2 місяці сумнівне волевиявлення народу в «сфері впливу» Росії, після виборів у Білорусі й у сепаратистській грузинській провінції Абхазія, не враховуючи порушень, що занадто пізно були виявлені при обранні і самого Путіна.

Однак усі ці останні події, на щастя, здаються громадянам цивілізованих країн незбагненними й трагічними. Але такими ж їм здавалися і події в Польщі 60 років тому, коли нарешті не стало зрозумілим, що вони вписуються в загальну схему: рік 1946-й був також роком, коли Уїнстон Черчилль виголосив свою відому промову, в якій описав Європу оповитою залізною завісою і вже тоді передбачав початок холодної війни.

Поглянувши в минуле, ми вкотре бачимо той стан, коли нова завіса ось-ось може бути опущена, розділивши цілий континент не по центру Німеччини, а вздовж східного кордону Польщі.