Володимир ЯЛОВИЙ: «Ми не довіряємо даним, оголошеним ЦВК»

«Уся влада – Радам!» – саме такою може бути резолюція Всеукраїнського з\'їзду депутатів місцевих рад за словами заступника Київського міського голови-секретаря Київради Володимира Ялового. Про це він сказав позавчора на прес-конференції у мерії.

Перед початком спілкування з журналістами Володимир Борисович наголосив:

– Сьогодні у нашій державі немає, мабуть, жодної людини, яка не стурбована ситуацією в Україні. На Всеукраїнському з’їзді депутатів місцевих рад ми маємо дати оцінку цій ситуації і колективно шукати вихід з неї. Ініціювала з’їзд Київрада та Українська партія «Єдність» за підтримки Асоціації міст України. Ми запросили депутатів і представників селищних, міських, районних і обласних рад до Києва, щоб прийняти певні резолюції і донести до Верховної Ради, керівників держави нашу думку про недопущення подальшої ескалації напруженості і можливих ексцесів, які можуть призвести до непередбачуваних наслідків.

Вважаю, що гаслом цих зборів або їх резолюцією має бути «Вся влада – Радам!». Чимало депутатів підтримують мене. Це правильний підхід. Адже сьогодні необхідно докорінно змінювати політичну систему в державі. У пропонованих пропозиціях щодо політреформи, на жаль, недостатньо уваги приділено розвиткові місцевого самоврядування і посиленню позиції рад як представництв народу у політичній системі. Повинні бути ради і виконкоми рад, адміністрації ж мають залишитися в історії як певний етап нашого буття. Владу мають здійснювати ради і виконкоми.

Ми вже спілкувалися з багатьма депутатами – вони нині перебувають у Києві. А Тернопільська міськрада у столиці в повному складі. Усі одностайні: така ситуація не може продовжуватися і необхідне рішення, щонайменше, про визнання виборів недійсними або про недовіру ЦВК.

– На вашу думку, чи не є те, що чимало обласних, міських і місцевих рад визнали Віктора Ющенка Президентом, оголошенням факту передачі влади радам? – запитав «Вечірній Київ».

– Це свідчить про зростання активності рад. Вони роблять спробу чіткіше висловити свою позицію і тим самим впливати на формування політичної думки.
– Чи готовий Київ захистити учасників акцій протесту?

– Київрада прийняла відповідне рішення, є розпорядження Київського міського голови – максимально робиться все, щоб не допустити безпорядків. Безумовно, суспільне напруження є, і ми повинні його якомога швидше зняти. Як це зробити? Гадаю, розуміння має бути в легітимного президента. Не знаю, яку частину вини за те, що відбувається, він повинен взяти на себе. Але скасувати ці вибори – гадаю, його обов’язок. В іншому випадку може статися все, що завгодно.

Звинувачують міську владу і в тому, що діти беруть участь у протестних заходах. Це – брехня. Заняття у столичних школах не припинялися. Але чимало батьків не відпускають дітей до школи, особливо у центральних районах. Якщо зазвичай у такий період року через захворювання в школі відсутні менше ніж 10 відсотків дітей, то сьогодні майже 20 відсотків. Ми не фіксуємо участь дітей в акціях цивілізованого протесту. Але молоді багато, особливо студентів та учнів СПТУ. Це вже зрілі члени нашого суспільства, а не діти. Міська влада докладає багато зусиль, щоб функціонувала вся структура центру і столиці в цілому. Місто прибирають від снігу, на вулицях порядок.

– Якими можуть бути правові і політичні наслідки з’їзду депутатів і чи можливо зробити заяву від імені депутатів усієї України?

– Ми зробимо заяву від імені тих депутатів, які будуть присутні на з’їзді. Але її мають право підтримати ради всіх рівнів. Ми запросили представників усіх рад. Київрада одностайно проголосувала за недовіру ЦВК. Ми не довіряємо тим даним, які вона оголосила. Така ж позиція і більшості місцевих рад України. На мою думку, оголошення результатів не зупинить соціальних протестів.

– Чи має київська влада можливість впливати на нинішню ситуацію в місті? Через кого?

– Олександр Омельченко постійно контактує з Головним управлінням МВС України у Києві. Ми висловлюємо свою позицію щодо вирішення того чи того питання. Сесія Київради ухвалила рішення за підсумками нинішніх подій на найближчій сесії розглянути звіт керівника столичної міліції. Щодо спеціальних підрозділів, то в нас немає муніципальної міліції.