Провести повторне голосування!

Учора по обіді зібралася сесія Київради, яка прийняла важливе рішення. Подаємо його текст.

У зв’язку із широкомасштабним загостренням суспільно-політичної ситуації в місті Києві та в державі, що склалася після проголошення Центральною виборчою комісією України 24.11.04 результатів повторного голосування по виборах Президента України, у зв’язку з утворенням Комітету національного порятунку, проголошенням всеукраїнського політичного страйку, враховуючи недосконалість виборчого законодавства, зокрема Закону України «Про вибори Президента України» та Закону України «Про Центральну виборчу комісію України», керуючись статтями 38 та 140 Конституції України, статтею 20 Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ», статтею 25 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Київська міська рада вирішила:

1. Звернутися до Верховного Суду України, Верховної Ради України, Президента України та Конституційного Суду України про скасування рішення Центральної виборчої комісії України від 24.11.04 про затвердження результатів повторного голосування виборів Президента України як такого, що явно суперечить Конституції України та Закону України «Про вибори Президента України».

2. З метою збереження цілісності України як держави, недопущення кровопролиття вважати за необхідне проведення Верховною Радою України позачергового засідання за участю Президента України, на якому дати об’єктивну оцінку суспільно-політичній ситуації в Україні і шляхом широкого громадського діалогу всіх політичних сил зупинити подальше загострення загальнодержавної соціально-політичної кризи.

3. Запропонувати депутатам Верховної Ради України:

– привести закон України «Про Центральну виборчу комісію України» та Закон України «Про вибори Президента України» до загальновизнаних міжнародних норм, що гарантують можливість вільного волевиявлення громадян;

– у найкоротші терміни доповнити проект Закону України «Про внесення змін до Конституції України» правовими нормами, що посилюють роль місцевого самоврядування та приводять Конституцію України до відповідності положенням Європейської Хартії місцевого самоврядування, а тим самим забезпечують реальну здатність територіальних громад реалізовувати в повному обсязі свої владні повноваження та волевиявлення громадян через місцеві ради та їх власні виконавчі органи.


***

Рішення підписане Київським міським головою Олександром Омельченком. Він його особисто зачитав, вийшовши до людей перед будинком Київради.