Крила пісень

Валентина Антонюк (лірико-драматичне сопрано) вражає різнобічністю і глибиною осягань духовних пластів. Серед її концертних програм – моновистави «Зачаровані казкою», «Євангеліє від Марії», «Маруся Чурай», «Роксолана», «Шевченкіана»; мистецько-просвітницькі цикли «Слово і пісня», «Іду до вас»; сольні концерти з шедеврів оперної та камерної музики, зокрема в супроводі органа. До її нового концертного проекту «Антологія українського солоспіву» входять десять сольних монографічних програм із творів композиторів-класиків та сучасних авторів.

Цей проект увібрав справжні вокальні перлини, які виконуються  рідко: солоспіви Якова Степового (на вірші Миколи Вороного та Олександра Олеся) та Василя Барвінського (на вірші Григорія Чупринки, Олександра Олеся, Богдана Лепкого, Івана Франка, Тараса Шевченка). У програмі з творів Левка Ревуцького – вокальні цикли «Сонечко» й «Галицькі пісні». Валентина Антонюк захоплююче розповідає про історію написання та особливості цих полотен. До програми з творів Георгія й Платона Майбород увійшли оперні арії, романси й пісні сопранового, а також мецо-сопранового репертуару, підвладного її винятковим вокальним можливостям.

Яскраві концертні обробки українських народних пісень Анатолія Кос-Анатольського – ще одна розкішна гілка з циклу «Антології». Співачка представляє солоспіви «Стоїть гора високая», «І снилося з ночі дівчині», «Зеленая рута», «Ой, на горі сніг біленький», «Два потоки з Чорногори», «Ой візьму відерце», «Не питай, чого в мене заплакані очі», «Чотири воли пасу я», «Чом, чом, земле моя». Складнощі виконання обробок цього композитора – у розгорнутих, широко-амплітудних кульмінаційних епізодах, драматизм яких вимагає витонченої майстерності.

Цікаво  представляє співачка музику в стилі авангард: ідеться про вокальний цикл Валерія Антонюка «10 солоспівів на вірші японських поетів ХVI–XVII ст.» у перекладі Миколи Лукаша. Тонкощі звуконаслідування, темпоритмові сполучення вона передає з вражаючою точністю й проникненням у сучасний музичний світ. Співачка готує до показу й інші вокальні твори свого сина: симфонічну кантату на вірші Г.Лорки (також у перекладі Миколи Лукаша) та Триптих на вірші Василя Стуса для сопрано й камерного оркестру.

Осібно стоять кілька концертів вокальної музики автора цих рядків: «Осінній ранок» на вірші й переклади Марії Губко, «10 українських пісень із Полтавщини», а також програма романсів, що прозвучали в багатьох концертних залах Києва. Елітність, у найкращому розумінні цього слова, – ось головна риса  виконавського стилю Валентини Антонюк.
Мою увагу привернула її поетична творчість, і народився романс «Дайте крила мені». Новий вокальний цикл «Бентежність» Левка Колодуба також написано на її вірші.

Уже відбулися десятки благодійних концертів співачки із циклом сольних програм «Антологія українського солоспіву». Концерти Валентини Антонюк пройдуть 29 листопада в Будинку письменників та 19 грудня в Київському будинку актора.

Віталій КИРЕЙКО
Досьє «ВК»