Василь Стус прописався в Дарниці

Відкрито Київську філію Донбаського історико-літературного музею Василя Стуса.

Хто бував у Донбаському музеї Василя Стуса (нагадаємо: він діє з 2002 року), той пройшов дорогами поета-мученика, поета-борця. Музей було збудовано за сприяння горлівського ВАТ «Еластомер». Бо ж у цьому шахтарському місті Василь Стус після закінчення педінституту в 1961–1963 роках працював учителем української мови та літератури в середній школі № 23. Зібрати експонати й матеріали про Василя Стуса допомогли дружина поета Валентина Попелюх, його син Дмитро та сестра Марія. Вони передали до експозиції особисті речі та літературні матеріали поета. Того ж року було відкрито філію музею в Вінниці, бо ж Василь Стус родом із Вінниччини.

Філію ж у нашій столиці відкрито за підтримки колективу Київського науково-дослідного інституту «Еластик» (директор А.Піднебесний).

Центральний музей та його філії мають власну тематику експозицій. У Горлівці – «В.Стус – жертва тоталітарного режиму», Вінниці – «Мій край – Поділля», Києві – «В.Стус та українська національна ідея». У Київській філії експонується панно: «Духовна єдність України», що є зоровим втіленням української національної ідеї, багатогранного наукового пошуку оргкомітету музею Василя Стуса, до чого долучився і художник Михайло Куш-нір. Тут подано й матеріали наукової інтернет-конференції «Українська національна ідея», що відбулася у вересні–листопаді 2004 року.

Працює музей на громадських засадах.