Головний інструмент – лопата

Отримавши попередження Українського гідрометцентру про різке погіршення погодних умов у столиці, на своє засідання зібралася постійна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Одне з питань, яке запропонував обговорити заступник голови КМДА Михайло Поживанов, стосувалося готовності міста до холодів і снігопадів.

Заступник начальника Головного управління житлово-комунального господарства Віталій Шайдецький звітував про виконання заходів підготовки до зими, передбачених розпорядженням столичної влади. У понад 10 тисячах будинків  усе, що слід було, зробили. 362 будинки відремонтували капітально і «поточно», підготували 9737 будинкових систем центрального опалення. Щодо боротьби зі снігом, то піско-сольової суміші є достатньо. Звичайно, підготували й головний інструмент для двірників – лопати та скребки. Віталій Васильович розповів також, що всі аварійні служби укомплектовано потрібним обладнанням та матеріалами: забезпечено кваліфікованими працівниками, а диспетчери пройшли переатестацію на профпридатність. На жаль, зазначив пан Шайдецький, у деяких будинках ще не відремонтовано пошкоджену теплоізоляцію труб, не на всіх сходах у під’їздах  працюють батареї.

Небезпечними взимку можуть стати незасипані після ремонту інженерних мереж ями. Хоча «Київенерго» й рапортує про заміну і ремонт 12 кілометрів трубопроводів, начальник Головного управління з контролю за благоустрієм і зовнішнім дизайном Сергій Рюмшин дорікнув: «Покладені влітку асфальтові латки вже провалюються. Це зафіксовано на вулицях Горького, Саксаганського, перетині Ярославого Валу та Володимирської». Але заступник генерального директора комунальної корпорації «Київавтодор» Павло Монастирний, сприйнявши закид на свій рахунок, запевнив, що шляховики вже все відремонтували. Навіть попри те, що «Київенерго» заборгувало корпорації 345 тисяч гривень, «Київводоканал» – 143 тисячі, а Шевченківський, Деснянський, Оболонський та Дніпровський райони – понад мільйон. Павло Олександрович розповів, що «Київавтодор» упродовж року капітально відремонтував майже 80 тис. кв. м доріг, поточно – 500 тис. кв. м. На зиму заготовлено 31 тис. тонн солі, 328 спеціальних технічних засобів, які здатні прибирати шар снігу завтовшки понад 15 см.

Перше серйозне випробування міських комунальних служб морозом та снігом не застало їх зненацька. Двірникам згодилися лопати і скребки, на дороги вийшла спецтехніка, посипала і розчистила їх. В усякому разі, пробок через слизьку дорогу в столиці не було. Рухові заважають хіба що припарковані де заманеться автомобілі. Вони і сніг прибирати не дають, і звужують дороги. Це взимку може стати серйозною проблемою.