У мантіях правозахисників

Днями виповнилося 15 років Конвенції ООН з прав дитини, яка узаконює статус дітей усього світу. До неї приєдналася й Україна, і, отже, цей документ є орієнтиром її юних громадян у правовому полі. Та незважаючи на те, що дітей у нашому суспільстві визнано привілейованими, вони повсякчас потребують захисту. Досить часто їхні права на щасливе дитинство грубо порушуються. Саме про це йшлося на громадській Раді делегатів дитячих прав, яку скликав Київський міський центр соціальних служб для молоді.

Більш як шістдесят старшокласників – лідери громадських організацій, волонтерських загонів, структур бюро захисту прав особистості, а також представники влади, педагоги, батьки зібралися у сесійній залі Київміськради, щоб виробити план подальших спільних дій в інтересах дітей. У депутатських кріслах школярі почувалися досить впевнено, адже вони вирішували проблеми державного значення. І говорили перед мікрофоном компетентно, аргументовано. Усі, хто сидів у президії, одягнули сині мантії правозахисників.

– Ми зібралися тут, щоб вкотре привернути увагу дорослих до наших проблем, – наголосив Олександр Данилюк, уповноважений з прав дитини. – Нам надано великі права, та, на жаль, їх порушують чи не на кожному кроці батьки, вчителі, правоохоронні органи, ровесники.

Промовці Юля Копейкіна, Олексій Козлов, Олександра Фрелей, Таня Карнаух, Віталій Ухов, Марійка Сідова наводили приклади із власного життя та життя своїх друзів. Правоохоронці безпідставно обшукали підлітків, які відпочивали у парку; батьки не дозволяли синові упродовж тижня спілкуватися з ровесниками і дивитися телевізор, бо побачили у щоденнику двійку; у дитячій поліклініці вимагали оплату за звичайну діагностику. Особливо нарікали діти на нетолерантність контролерів міського транспорту.
Делегати дитячих прав прийняли відкрите звернення «Ми прагнемо бути почутими» до Київського міського голови, у якому виклали своє бачення вирішення завдань правового захисту дітей у столиці й в Україні.