«Cади Семіраміди» на дахах

Наступного року столична влада прогнозує серйозне збільшення обсягів житлового будівництва. Чи продовжать у місті ущільнювати забудову за рахунок скверів, запитуємо ми Михайла Голицю – заступника голови КМДА – начальника Головного управління житлового забезпечення.

Необхідно поважати кожного киянина і берегти кожне дерево, висаджене мешканцями нашого міста, – вважає Михайло Голиця. За його словами, коли державна чи недержавна структура збирається щось будувати чи ремонтувати, то спочатку одержує довідку й дозвіл від «Київзеленбуду»: які дерева розташовані на території – цінні чи самосійні.

– З’явилися вже підбурювачі-професіонали з плакатами, написаними на роки вперед. У них вже закуплені дудки, мегафони для протестних акцій. Такі шукають лише приводу, аби виплеснути емоції, а не розібратися у проблемі, – пояснив у мерії журналістам Михайло Миколайович. І зробив висновок: треба дбати про те, щоб і дерева у Києві росли, і житло будували з паркінгами, і тварин було де вигулювати, і люди мали роботу. А до конфліктних ситуацій необхідно підходити з точки зору містобудівного законодавства і водночас по-людськи, а не впадати у крайнощі.

До речі, Печерський район уже розробив детальний план забудови своєї території. Над цим працюють також Подільський та Шевченківський райони. Отже, з часом в усіх десяти районах столиці виявлять прийнятні для будівництва ділянки. І, можливо, тоді стане очевидним, що великий мегаполіс – не дача, йому необхідне зонування – певні території для житла і окремі – для парків і скверів. Щоб будинки втопали в зелені й водночас не існувало такого безладу як нині, коли кожен фасад до третього поверху затулений стовбурами дерев. А на дахах коли-небудь розіб’ють «сади Семіраміди», щоб і взимку можна було відпочити під зеленими кронами.