Уникнути кровопролиття та розколу держави

Заява прес-служби
Київської міської державної адміністрації

Про те, що нинішні президентські перегони будуть найбруднішими за всю історію української держави, Президент Леонід Кучма неодноразово заявляв ще задовго до першого туру виборів. На жаль, його прогнози справдилися. Тому сьогодні треба чітко з’ясувати причини того, що сталося, і зробити правильні висновки, аби не допустити непоправних помилок у розвитку вкрай напруженого протистояння.

Головною причиною нинішньої ситуації в державі є недосконалість самого закону про вибори Президента України, в якому, схоже, умисно передбачено норму про перемогу у другому турі кандидата, котрий набрав більшість голосів виборців.

Київський міський голова Олександр Омельченко постійно вказував на хибність цих законодавчих норм і залишається переконаним у правильності свого твердження. Його переконання підтверджується сьогоднішнім розвитком подій, коли при чинному Президенті України з’явилися ще два самопроголошених. Подібного не було ніде, бо така ситуація просто не вкладається в рамки елементарної логіки. Побудовані на емоціях дії штабів обох претендентів не дають надії на мирний розвиток подій і не сприяють об’єднанню української нації.

Зняти соціальну напругу, яка може привести до кровопролиття та розколу держави, спроможні лише мудрі і зважені рішення легітимної нинішньої влади – Верховної Ради України і чинного Президента.

Позиція Київської міської влади полягає в тому, що сесія Верховної Ради за участю Президента України має визнати організацію виборчого процесу Центрвиборчкомом незадовільною, висловити ЦВК недовіру, а вибори Президента України визнати такими, що не відбулися, зробивши відповідне подання до Верховного суду України. 
Лише таке рішення збереже цілісність нашої держави, унеможливить розбрат і дасть змогу мирно врегулювати ситуацію.

Зробити це потрібно негайно, оскільки затягування в часі з його прийняттям лише загострюватиме політичне протистояння та приведе Україну до розколу.

24 листопада 2004 року