Київ показує приклад

У світі пильно стежать за подіями в Україні. Прямими включеннями з Києва відкриваються майже всі інформаційні випуски. Більшість журналістів у своїх сюжетах не приховує симпатії до демонстрантів. Міжнародні експерти висловлюються за перерахунок голосів.

Зокрема доповідач моніторингового комітету ПАРЄ Ганне Северінсен вважає, що українському парламенту потрібно провести незалежне розслідування всіх випадків фальсифікацій.

Думку про те, що українській владі не оминути перерахунку голосів, поділяє й експерт із питань Східної Європи Райнер Лінднер: «Янукович, який став би президентом за таких обставин, не був би дієздатним ані в межах України, ані за кордоном. Така піррова перемога не сприйнятна для сучасної європейської та світової спільноти. Тому потрібно провести перерахунок «голосів або ж визнати, що під час виборів мали місце фальсифікації та маніпуляції».

Для Заходу, зазначає Райнер Лінднер, стала несподіванкою така надзвичайно активна роль місцевого самоврядування в Україні. Йдеться про те, що дуже велика кількість міст, і що особливо вражає – Київ з його керівництвом, виступили проти офіційних результатів виборів і вже проголосили своїм президентом Віктора Ющенка.

Політолог Екарт Штратеншульте, керівник Європейської академії в Берліні, вважає, що найважливіше як для України, так і для Європейського союзу – не допустити хаосу в країні. Сподіватимемося, каже Штратеншульте, що чинний президент Кучма не використає ці процеси на свою користь і не залишиться на цій посаді, попередньо анулювавши результати виборів.