Чи є ліки від владного паралічу?

Яким буде подальший перебіг подій в Україні? Передбачити можливі наслідки протистояння між владою та опозицією намагаються і за кордонами України. Аналітики британської компанії «Економіст Ентеліген» вважають, що на Україну чекає владний параліч. А відповідь на питання, чи залишиться кандидат на посаду президента Віктор Янукович при владі, незважаючи на масштабні фальсифікації, на думку аналітиків, залежить від реакції Заходу.

Так, на думку британських аналітиків, які намагаються оцінити політичний та економічний ризик в Україні, тиск з боку західних урядів може зіграти ключову роль у вирішенні українського протистояння. Якщо реакція Заходу буде обмеженою, прем’єр-міністр Віктор Янукович та його прихильники затримаються при владі. З іншого боку, якщо реакція Заходу і особливо головних торговельних партнерів України буде твердою, і вони відмовляться визнати адміністрацію Януковича, олігархи, що його підтримують, перекинуться до Віктора Ющенка.

Британські оглядачі вважають, що протистояння може тривати від кількох тижнів до кількох місяців. У цих умовах навіть рішення Верховного Суду щодо скасування результатів виборів на окремих дільницях не призведе до нормалізації ситуації. Цією невизначеністю може скористатися Леонід Кучма, а саме – подовжити свої повноваження ще на кілька місяців.