Без них їжа прісна

Ось і закінчилися польові роботи в саду та на городі. Хтось встиг запастися сушеною зеленню. А комусь повсякденні міські клопоти стали на заваді.

То не біда – ось вона, нова городня грядка на підвіконні, сійте, якраз пора. Як гадаєте, чому в давнину надавали такого великого значення тому ж таки базиліку, майорану, петрушці, відомим під загальною назвою пряно-ароматичні трави? Не тільки тому, що звична щоденна їжа без них ніяка, прісна. А й тому, що древні гербаристи виявили у цих рослинах особливі смакові якості та поживні речовини, вітаміни, мінеральні солі. Що й дало цим травам нову назву – кулінарні рослини, адже з них почали готувати приправи, додавати їх до гарнірів, салатів. Вони стали складовою гарячих страв. На них настоювали горілку і лікери. З набору рослин, що містили особливо вишукану ароматичну ефірну олію, готували запашне священне миро, яким помазували володарів світу під час коронування.

Ці трави цінили як дорогоцінне каміння і заморські тканини. За ними відряджали морські експедиції – згадаймо, хоча б, подорожі Марка Поло до Китаю, Христофора Колумба до Америки. За бажання мати їх будь-що, Європа платила найдорожчу ціну – ціну людського життя: багато кораблів і мореплавців загинуло під час подорожі Васко да Гами до Індії.

Та популярності пряно-ароматичні рослини завдячують не лише своїм смаковим властивостям: народна та наукова медицина виявила в них бактерицидну та антисептичну дію. Ось чому вони були у пригоді під час воєн.

Ми згадуємо про цілющу силу цих рослин, коли хвороба вже  вклала нас у ліжко. Тоді – склянка за склянкою – цілющий чай із цих трав бореться із нашою неміччю. А чому б, знаючи про чудодійну силу цих рослин, не вживати їх щоденно, у невеликій кількості? Як приправу до їжі. Адже користь від цього очевидна – маючи бактерицидні і антисептичні властивості, ці рослини знищують в нашому організмі збудників інфекції.