Ніжна красуня з Африки

Одного дня, прогулюючись та милуючись місцевими краєвидами, військовий комендант Усамбарського округу барон Вальтер Сен-Поль побачив незнайому квітку. Сталося це 1892 року на території нинішньої Танзанії, тобто у Східній Африці. Квітка росла в щілині на камені, вкритому мохом.

Її чаша із десяти пелюсток світилася ніжним блідо-голубим світлом, а посередині палахкотів яскраво-жовтий вогник. Кольором та формою нагадувала нашу фіалку, але була ніжнішою. Побачене так зачарувало Сен-Поля, що він зібрав насіння та переслав його до Північної Німеччини батькові. Там його висіяли, виростили рослини, які вперше розцвіли 1893 року і цього ж року вперше з’явилися на міжнародній виставці в Генті. Директор Королівського ботанічного саду в Ганновері відомий ботанік Герман Венланд визначив їх як новий вид і дав назву «сенполія» на честь тих, хто знайшов і виростив цю чарівну квітку, – сина і батька.

З тих пір сенполії впевнено зачаровують серця жителів різних країн і нині вважаються однією з найпопулярніших кімнатних рослин – королевою кімнатного квітникарства. Слід зазначити, що серед шанувальників відома й інша назва сенполій – узумбарська або африканська фіалка. Не залишилася байдужою до цієї чудової рослини і я. Вперше мені подарувала фіалку подруга. Квітка була дуже маленькою і, на жаль, через деякий час загинула. Нині, уже маючи певний досвід вирощування сенполій, я зрозуміла, що сталося це через нестачу освітлення: квартира була на першому поверсі й вікна весь час затінювали каштани. Але з тих пір захопилася вирощуванням фіалок і вже можу похвалитися власною колекцією. Сподіваюся, що деякі поради допоможуть і вам виростити ці чудові квітки, які за турботу і любов віддячують неповторним цвітом.

Де краще розмістити сенполію

Сенполії добре ростуть і квітують тільки за умови достатнього освітлення. Найкраще їх розміщувати на підвіконнях із східної та північної сторони, однак тільки за умови, що вікна ніщо не затінює. Якщо у вас сенполії на підвіконні з південною експозицією, обов’язково закривайте квіти від прямих сонячних променів, особливо з 11 до 17 години, інакше на листочках і квітах з’являться опіки й вони втратять свою привабливість. Для цього можна використовувати білий папір, картон, марлю тощо. Пильнуйте, щоб квіти, розташовані поряд, не затінювали фіалку, інакше вони перестануть цвісти, черенки витягнуться, а листки стануть м’якими та крихкими. Крім того, пам’ятайте, фіалки із темно-зеленими листками потребують інтенсивнішого освітлення, а із світло-зеленими пухнастими листочками – значного притінення, тому розташовуйте їх подалі від скла.

Як підібрати ґгрунтосуміш

Добре підібраний субстрат для фіалок – основа їх успішного розвитку, адже він слугує не тільки опорою для рослини, а й забезпечує її необхідними поживними речовинами. У природних умовах сенполії ростуть на легких ґрунтах, багатих на листяний перегній, мох. Тому, підбираючи земляну суміш для них, старайтеся, щоб вона була дуже пухкою, навіть повітряною, і містила торф, перегній, пісок чи перліт, дернову землю. Земляна грудка має рівномірно зволожуватися. Зважте, що фіалки добре ростуть на слабкокислих чи нейтральних субстратах.

Полив та підживлення

Для поливу використовуйте теплу воду, яка відстоялася не менше доби. Поливати рослини потрібно в міру підсихання верхнього шару ґрунту біля краю горщика. Пильнуйте, щоб вода не потрапляла на листочки. Найпоширеніша помилка початківців – надмірний полив. Вода не має залишатися в піддоні через 10-15 хв. після поливу, інакше рослина може загинути.

Потреба сенполій у підживленні достатньо висока впродовж усього періоду вирощування, оскільки ростуть вони у невеликих горщиках, тому субстрат швидко виснажується. Підживлюйте їх комплексними добривами, однак пам’ятайте, що добрива, які містять багато азоту, найпотрібніші молодим розеткам у період інтенсивного росту перед цвітінням і коли цвітуть. Для пишного квітування підживлюйте фіалки добривами з високим вмістом фосфору та калію, коли рослина сформувала 18-20 листків. Концентрація розчину не має перевищувати 1 г добрив на 1 л води. Таким розчином сенполії поливають один раз на 10 днів. Пам’ятайте, що підживлювати можна тільки здорові рослини. Розчин вносьте у вологий ґрунт, температура повітря у приміщенні має бути не менше за 15оС.

Пересаджування сенполій

У сенполій слабка, ніжна коренева система, що розміщується у верхньому шарі ґрунтосуміші. Тому для пересаджування підбирайте невеликі горщики діаметром 5-7 см для «діток» та 9-12 см – для дорослих рослин. Якщо горщик буде більшим – рослини «жируватимуть»: інтенсивно розвиватиметься вегетативна маса, а квіток або зовсім не буде, або буде небагато. Найкращий період для пересаджувань весна – літо, однак за потреби це можна робити будь-коли. При пересаджуванні не заглиблюйте корені надто глибоко, інакше загниватиме точка росту і рослина загине. Погано розвиватимуться і фіалки, що посаджені занадто високо. Оптимальна глибина посадки, коли черешки нижніх листків трохи торкаються поверхні субстрату.

Пам’ятайте, що відразу після цвітіння пересаджувати рослини не можна: цвітіння забирає багато сил, а пересаджування – ще одна травма, рослина може загинути. Ознакою того, що фіалка готова для пересаджування – поява у центрі розетки світло-зелених молодих листочків.