Кілька зелених гілочок

Колись, у далекі шкільні роки, коли квіти взимку були рідкістю на святковому столі, вчителька біології казала нам, дітям: «Зробіть мамі подарунок до свята».

І таким подарунком мали стати кілька зелених гілочок фруктових чи декоративних рослин. Принесені з морозу в хату, під дією животворного кімнатного тепла гілочки яблуні, бузку, спіреї з часом вкривалися першим, ще липким, зеленим листом. А згодом, якщо пощастило зрізати гілку з квітковою брунькою, на них з’являвся ніжний рожевий або білий цвіт. Якраз до свята.

Для вигонки краще нарізати гілки у другій половині грудня, коли у рослин закінчується період спокою (чим ближче до весни, тим коротший час вигонки). І брати красиві, сильні гілки (25 – 50 см), з добре сформованими квітковими бруньками (вони товщі, ніж листяні).

Якщо гілки зрізано морозного дня, краще спочатку покласти їх у воду в прохолодному приміщенні – хай розмерзнуться, а вже потім занести до теплої (18-20оС) кімнати. Щоб стимулювати процеси розвитку, після відтанення гілочки краще занурити у теплу (25оС) воду годин на 8-10, а вже потім поставити у посудину з водою кімнатної температури.

До того часу, коли гілка зацвіте, її щоденно або обприскують теплою водою, або занурюють на деякий час у теплу ванну. Але в жодному разі не ставлять біля батареї центрального опалення або під прямі сонячні промені – краще спочатку потримати деякий час у напівтемному місці.

Швидко, через тиждень-два, розпускаються гілочки ліщини, вільхи, тополі. Для чорної смородини, плакучої верби, бузини потрібно від двох тижнів  до півтора місяця. А якщо у грудні нарізати гілок черемхи, дерену (кизилу), бузку, форзиції, жовтої акації, то до Нового року матимете не лише листя,  а й квіти.