Екологія атома

У Києві відбулася міжнародна конференція Українського ядерного суспільства «Екологічні аспекти ядерних технологій». Основна мета конференції – аналіз екологічного стану територій поблизу об’єктів, які використовують ядерні й радіаційні технології, обговорення першочергових заходів, спрямованих на підвищення ефективності природоохоронних робіт і екологічної безпеки.

Конференцію провів Державний науково-інженерний центр систем контролю та аварійного реагування за підтримки комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки. У конференції взяли участь вчені й спеціалісти – представники академічних і проектних інститутів України, Мінпаливенерго України, законодавчі органи України, науково-дослідні підприємства Росії, Білорусі та Болгарії.

До програми конференції ввійшли понад сорок доповідей та повідомлень на тему радіоактивної і екологічної безпеки ядерних підприємств, екологічні аспекти введення в експлуатацію нових енергоблоків на Хмельницькій і Рівненській АЕС. Йшлося також про планування нормативно-правової бази в галузі радіоекології, методи і апаратуру контролю і моніторингу довколишнього середовища, проблеми припинення експлуатації об’єктів ядерної енергетики і соціальні питання. Обговорювалась також можливість використання в Україні екологічно чистих видів електростанцій: на сонячній енергії, на вітрі і на воді. Останній особливо актуальний для нашої держави.