Проживемо й без «хімії»

Нещодавно у Водно-інформаційному центрі відбувся круглий стіл «Шляхи співробітництва для створення потенціалу зі зниження негативного впливу стійких органічних забруднювачів (СОЗ) на здоров’я та довкілля в Україні» за участю Всеукраїнської екологічної громадської організації «МАМА-86».

СОЗ – це хімічні препарати, які використовують у сільському господарстві для підвищення врожайності, а також викиди заводів, фабрик, відходи фармації і вихлопи машин. Під кінець ХХ століття проблема СОЗу уже потребувала окремих законів міжнародних угод щодо її подолання, а в цьому столітті стала актуальною й для України. 2001 року наша держава підписала Стокгольмську Конвенцію, згідно з якою вона має поступово звільнитися від поліхлорованих дифенілів, дибензо-n-диоксинів, дибензофуранів та небезпечних пестицидів. Нині триває обговорення цієї теми з громадськими організаціями й екологами.

На думку останніх, найбільше забруднювачів в Україні залишилося на занедбаних складах – від 15 до 25 тис. тонн непридатних пестицидів. Тому насамперед держава має знайти власників цих складів і змусити їх утилізувати шкідливі запаси. Також необхідна розробка державної стратегії поводження із СОЗ і впровадження нових способів підвищення врожайності сільськогосподарських культур, налагодження виробництва й продажу екологічно чистих продуктів, створення мережі екологічних супермаркетів, обмеження автомобілів із шкідливими для екології двигунами і пошуки альтернативних видів палива й транспорту.