Жовтогарячий колір на тлі сірих хмар

Зростає наметове містечко,  яке на Хрещатику та на майдані Незалежності розбили активісти молодіжної організації «Пора» – прихильники кандидата в Президенти України Віктора Ющенка.

Учора наметів було понад триста. До київської молоді приєдналися ровесники з усієї України, навіть із зарубіжжя.

Жовтогарячого й жовтого кольору прапори й стрічки у юнаків та дівчат,  й такої ж барви їхній одяг – сонцем опромінили Хрещатик, над яким нависли сірі хмари.

Молоді люди з усіх боків охороняють містечко. За посвідченням «Преса»  підходжу до наметів. «Ющенко – наш президент!», «Фальсифікації – ні! Хто бореться – переможе!» – читаю гасла. До наметового містечка заїхала автомашина – підвезли пакети тим, хто оселився тут. У них теплі речі – светри, в’язані шапочки, рукавиці.

Зупиняюся біля намету: «Харків». «Пора».

«Нас тут 12 студентів. Сьогодні ввечері прибуде ще 20 осіб. Це студенти з харківських – політехнічного, медичного, культури, інженерно-економічного університетів, юридичної академії, – розповідає Віктор Чесак, студент Харківського політехнічного. – Влада нас обдурила, позбавила права вибирати і бути обраним. Ми спробували в Харкові розбити наметове містечко, але три дні поспіль люди «характерної зовнішності» його зносили. Тож приїхали до Києва, ми не відступимо».

Поряд – намети студентів Національного університету ім. Т.Шевченка. Підходжу до гурту дівчат.

«Ми – з фізичного факультету, – розповідають. – Нас тут багато, весь другий курс. Тож поселилися по 7 чоловік, а мало б бути по двоє-троє. Наметів замало. Якщо зараз не об’єднаємося – втратимо шанс. Батьки нас розуміють і підтримують. Не підемо звідси, доки влада не визнає перемогу Ющенка. Його обрали – він буде Президентом України!»
Біля консерваторії  чути білоруську мову. Підходжу. У наметах – велика група молоді з Білорусі.

«Нас прибуло 140 осіб, здебільшого студенти,  також – молоді фахівці, випускники університетів минулих років, – розповідає Павло Красовський. – Є з Мінська, є з міста машинобудівників Жодіно, – знаєте, де виробляють «Бєлази». – Я представник Мінської обласної організації «Молодий  фронт», старшина ради. Є посланці білоруської партії «Свобода». Ми приїхали підтримати українських сябрів у боротьбі за свої права (говорив Павло красивою білоруською мовою). Мене нещодавно відрахували з Мінського університету, з історичного факультету, за політичну ідейність, участь у масових акціях, які відбувалися в Мінську. Треба разом боротися за громадянські, політичні права. Дякую киянам, які з дому приносили нам їжу, – бутерброди, каву. Вже і польова кухня з’явилася,  привозять гарячу їжу. Дехто вже застудився. Кияни запрошують хворих до себе. Разом – не відступимо!»