Спитайте своїх депутатів: за кого вони?

Учора ми повідомили про позачергову сесію Київради, скликану на вимогу 32 депутатів. Розповіли і про безпрецедентне рішення, ухвалене нею. Київський міський голова Олександр Омельченко підписав це рішення безпосередньо під час сесії – це також безпрецедентний випадок. Ви знаєте і про заяву депутата Валерія Борисова, який засвідчив, що Центральна виборча комісія, зокрема її голова Сергій Ківалов, фактично сфальсифікувала результати другого туру виборів Президента України в столиці. Адже коли о 14.00 оголошували про опрацювання понад 99 відсотків протоколів із київських виборчих дільниць, половина столичних районів цих протоколів ще не доставила до ЦВК! Сьогодні знайомимо вас із виступами на пленарному засіданні Київради народних депутатів України Бориса Безпалого та Володимира Бондаренка.

Борис БЕЗПАЛИЙ: «Голосували і мертві, і живі, і ненароджені»

«У Києві другий тур виборів пройшов на належному рівні. Були окремі порушення, у надзвичайно напруженій ситуації міська і районні влади виявилися гідними довіри киян. Але Києву небайдуже, як пройшли вибори в Україні загалом. Хочу сказати про списки виборців. Уже після закінчення голосування в Донецькій області кількість виборців, які взяли участь у голосуванні, зросла на 10 відсотків. Там голосувало 97 відсотків, у деяких містах, на деяких дільницях проголосувало по 102 відсотка. Тобто, як казав класик, голосували і мертві, і живі, і ненароджені. Це серйозно вплинуло на результати. Така картина була в Луганській області, де кількість тих, хто голосував, значно зростала після завершення голосування. Кілька годин ЦВК не давала елементарної звітності про те, скільки ж людей взяли участь у голосуванні.

Ще одне глобальне порушення: в день голосування з виборчих дільниць члени дільничних комісії примусово виводили міжнародних спостерігачів, що дало змогу безконтрольно проводити вибори. Ну і абсолютні махінації з відкріпними талонами. Як на мене, такого переселення народу українська земля не знала з четвертого століття, коли тут гунни були. Мільйони людей знялися зі своїх місць, щоб поїхати і кілька разів проголосувати в інших населених пунктах, зокрема і в Києві. ЦВК удавалася до цих та інших порушень систематично і свідомо, спотворила волевиявлення виборців, підірвала авторитет України».

Володимир БОНДАРЕНКО: «Те, що оголошує Ківалов, запрограмовано давно»

«Напередодні виборчої кампанії ми чули попередження, що це будуть найбрудніші в історії України вибори. Вочевидь, той, хто це казав, знав заздалегідь, що так і станеться. Уперше за всю історію виборів в Україні труїли одного з кандидатів. На агітацію одного з претендентів на президентську посаду були кинуті мільярди гривень державних коштів.
Усі ми маємо усвідомлювати страшенну небезпеку для авторитету України на міжнародній арені. Адже це була б єдина європейська країна, яку очолив би президент-рецидивіст.

Ми, кияни, не можемо змиритися з тим, що Україні нав’язують якусь нібито перемогу. Таку перемогу не визнає ніхто.

Сьогодні є час визначитися: хто стає по один бік барикад за інше життя, хто залишається мовчазним або стає на другий бік – це люди, які, вочевидь, по-іншому дивляться на цей світ.

Я був вражений поведінкою деяких депутатів місцевих рад під час цих виборчих перегонів, зокрема в Києві. Депутат Прогнімак абсолютно безпідставно добивався, щоб у Голосіївському районі було скасовано результати виборів у першому турі. Із складу Голосіївської територіальної комісії вивели спостерігачів з боку Віктора Ющенка.

Ці вибори в жодному разі не можна визнати легітимними. Те, що оголошує Ківалов, було прийнято давно – не народом України і навіть не ЦВК. Те, що з цим не можна погодитися, демонструє вся київська громадськість і величезна кількість людей, яка прибуває до столиці.

Хочу попередити, що з-поміж правоохоронців у Києві – тисяча спецназівців із Росії. Вони ніколи не стануть на бік народу, бо це не їхній народ. Їх сюди закинула злочинна влада і вони тут для того, щоб провокувати. Частина людей, перевдягнутих, із символікою блоку Ющенка, перебуває в приміщеннях на Музейному провулку в Григорія Суркіса і Богдана Губського. Вони нападатимуть на «донецьких», яких завозять до столиці на противагу народові, щоб потім спричинити репресивні дії.

Хочу попередити деяких депутатів місцевих рад, щоб вони усвідомили: кияни ніколи не пробачать їм їхньої поведінки та їхніх ганебних дій. Ми звернемося до їхніх виборців і розкажемо, хто і як себе поводив. І попросимо очистити депутатський корпус Київради від людей, вороже налаштованих проти киян, людей, які не приймають такий вибір».