Результати треба захистити

Виборча ніч після другого туру у штабі Віктора Ющенка виявилася набагато напруженішою, аніж 31 жовтня. Адже цього разу остаточно вирішувалася доля кандидата й України. Та й розвиток подій не завжди давав приводів для оптимізму. Тому з самого початку відчувалося хвилювання в усіх присутніх.

Проте перші результати екзит-полів підняли настрій і зумовили сплеск овацій. Вони показали беззаперечну перевагу Віктора Ющенка. Згідно з національним екзит-полом, який проводився анонімно Центром імені О. Разумкова та фондом «Демократичні ініціативи», народний кандидат набрав 54 відсотки голосів, тоді як представник влади тільки 43 відсотки. Інше, відкрите опитування, проведене центрами СОЦІС та «Соціальний моніторинг» показало перевагу Віктора Ющенка на 3,5 відсотка.

Провідний аналітик штабу Ющенка Анатолій Гриценко повідомив, що дані таємного екзит-полу все-таки точніші, адже перший тур показав, що 10 відсотків виборців бояться казати правду. На думку пана Гриценка, запас 11 відсотків на користь лідера коаліції «Сила народу» надзвичайно важко ліквідувати.

Однак повідомлення про масові порушення загострили обстановку. Що тільки не творилося на виборчих дільницях! Їх палили, мінували, заливали скриньки клеєм і фарбою, кидали пачками бюлетені, підкупляли студентів. А священики УПЦ МП відкрито агітували мирян за провладного кандидата.

Не додав оптимізму й Олександр Мороз, повідомивши про 1,5 млн. відкріпних талонів, які мандрують Україною. Але з’явилася й добра новина: у центральних областях, які вирішили долю першого туру, простежується перевага Віктора Ющенка в 70 відсотків(!). Зате дані з Донецька та Луганська штучно затримують, не дали навіть інформації про явку виборців.

Нарешті Петро Порошенко назвав перші результати паралельного підрахунку голосів з 16,53 відсотка протоколів: Віктор Ющенко – 55,38 відсотка, Віктор Янукович – 39,77 відсотка. І це незважаючи на значні маніпуляції. Тепер стало зрозуміло, чому затримували результати з Донбасу – явка там становить... 96%, що, звісно, малоймовірно.

На противагу паралельному підрахунку з’явилися й цифри Центрвиборчкому та штабу Віктора Януковича. Усе з точністю до навпаки. Прем’єр отримує понад 50 відсотків.
Згодом і в штабах, і в ЦВК виникло маленьке затишшя, яке  на Подолі заповнили співаки. Гурти «Мандри» та «ВВ» виконували народні пісні і зал дружно їм підспівував та підтанцьовував. Потім до них приєдналися гурти «Плач Єремії» та «Океан Ельзи».

Нарешті близько третьої години ранку з’явився сам народний кандидат Віктор Ющенко. Він відмовився визнавати результати ЦВК, оскільки дані по Донеччині очевидно сфальсифіковані. У регіоні на 900  дільниць  виявилося лише 19 спостерігачів від Віктора Андрійовича.

Такі дії кандидат назвав спробою перевороту. Тому він звернувся за підтримкою до Європейського Союзу, Європарламенту ОБСЄ та урядів окремих держав. Крім того, Віктор Ющенко вимагає скликати позачергове засідання Верховної Ради, аби розглянути всі порушення. А виборців лідер коаліції «Сила народу» закликав прийти вранці на майдан Незалежності, аби захистити чесні результати голосування.

– Ми побачили мільйони вільних громадян України, які готові не тільки зробити свій вибір, а й захищати його, – зауважив Віктор Андрійович.