Після Михайла чекай морозів

21 листопада православні вшановують святого Архістратига Михайла, який охороняє церкву і прославляє Бога. Святого здавна називають ангелом-охоронцем усіх християн, а українці вважають його заступником Києва. Тому й на гербі столиці – Архістратиг з мечем.

Це одне з головних свят на честь святих Ангелів, бо присвячене Архістратигові Михайлові, поводирю воїнства небесного. За давніми переказами, сатана, колись один із духів небесних і тому названий Люцифером, став самозакоханим, пихатим, злим і спокусив багатьох інших духів. Архангел Михайло зібрав військо благочестивих Ангелів. І відбулася на небі війна: Михайло і його Ангели повстали проти дракона та його нечестивого воїнства і перемогли древнього змія, названого дияволом і сатаною, що зваблює весь Всесвіт.

Встановлення церковного собору на честь небесного належить до найдавніших часів християнства. Вже в IV столітті на честь Архангела Михайла були побудовані храми.
У народі ж це свято називають Михайловим днем чи просто Михайлом. Його уявляють мужнім лицарем, що перемагає всі темні сили нашої землі. «Грім гримить – це Архістратиг Михайло веде війну з дияволами, – кажуть у народі. – Де б не сховався нечистий, а стріла Архістратига знайде його скрізь».

Мисливці в Україні вважають Архістратига Михайла своїм заступником і цього дня йдуть до церкви та ставлять перед образом святого свічку.

Якщо в цей час уже випав сніг, то люди говорять: «Михайло приїхав на білому коні». А ще кажуть, після Михайла чекай холодів, бо з цього дня зима морози кує.