Зима у Києві: якою вона може бути?

Під час недавнього засідання постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій КМДА начальник Українського гідрометцентру Микола Кульбіда розповів, якою може бути нинішня зима. Дізналися ми і про погоду до кінця листопада.

Зима у Києві в середньому триває 119 днів. Із них лише 50 днів середньодобова температура становить мінус 5 градусів і нижче. Періодів із зниженням температури до 10 градусів морозу буває кілька, але за весь період спостережень більш як 34 дні вони не тривали. У січні-лютому зазвичай люті для Києва морози тримаються 11 днів. Для клімату нашого міста характерні відлиги, які особливо часто повторюються в останні 10 років. Хоча рекорд встановила зима 1960-61 років, коли ми мали 61 день із плюсовою температурою. Аномально холодних зим, коли температура повітря переходить за позначку мінус 10 градусів і нижче, буває близько 20 відсотків, тобто кожна п’ята. Щоправда, за останні 15 років таких випадків стало менше відсотків на 20. Отже, клімат Києва явно м’якшає.

Звичайно, господарству міста найбільше дошкуляють сильні снігопади, які часом просто паралізують роботу транспорту. Але знайте: опади у 20 міліметрів і більше бувають один раз на 5 років.

У грудні абсолютний мінімум температури – мінус 30 градусів – було зафіксовано 1895 року. Максимум – плюс 13,4 градуса – 1983 року. Січень у Києві найхолодніший місяць року, його середня температура становить мінус 5,8 градуса. Абсолютний мінімум – мінус 31,1 градуса – був 1950 року. Вітер швидкістю 23 метри за секунду спостерігався 1986 року. Абсолютний мінімум температури повітря у лютому – мінус 32,2 градуса – зафіксовано 1929 року, максимум – плюс 15,8 градуса – 1990-го. Вітер швидкістю 20 метрів за секунду спостерігався 1953 і 1978 року.

Середньомісячна температура впродовж грудня-січня-лютого суттєво не відхилятиметься він норми. Кількість опадів прогнозуємо близькою до норми або навіть меншою. У середині грудня обов’язково різко коливатиметься температура, дощ переходитиме у сніг і навпаки. На дротах з’являтиметься ожеледь.

Щодо другої половини листопада Микола Кульбіда сказав, що теплий період, який тривав до 17 листопада, коли середня температура на 6-8 градусів перевищувала норму, вже закінчився. Температура поступово входить у норму. Але дуже активний циклон, який 20 листопада переміститься через Одеську, Кіровоградську і Сумську області, створить сприятливі умови для вторгнення холодного арктичного повітря. Сам циклон майже не зачепить Київщину, хоча невеликий сніг пройде. Найскладніші погодні умови будуть у вузькій смузі завширшки близько 50 кілометрів від Одеси до Сум. Після проходження циклону (із 21 по 26 листопада) можна очікувати похолодання із зниженням температури вночі до 4-9 градусів морозу. Вдень буде близько нуля. Із 27 листопада по 2-3 грудня до України надійде чергова порція атлантичного повітря, яке принесе потепління.