Ми й самі собі дамо лад

У черговий раз Російський клуб провів засідання, присвячене українським виборам. І знову його учасники за круглим столом обговорювали можливість силового варіанту їх вирішення, як це було в Югославії чи Грузії. На засідання росіяни запросили вітчизняних політологів Дмитра Видріна, Вадима Карасьова, Володимира Фесенка та Володимира Маленковича. Навіть привезли гостей з Тбілісі й Белграда – грузинського політолога Олександра Чачію та колишнього керівника югославських спецслужб Драгана Раденовича.

Схоже, північні сусіди майже впевнені: в Україні після виборів виникне загроза миру. Бо росіяни тільки те й робили, що наголошували на небезпеці від націоналістів і таких організацій як «Пора». Лякали всіх сутичками членів УНСО й татар з шахтарями та фанатами київського «Динамо».

Українські експерти набагато поміркованіші, тож скептично поставилися до такої перспективи. Вони навпаки вказували на тиск, спрямований на прихильників одного з кандидатів. Тому, за їх версією, силовий сценарій скоріше може використати влада. Володимир Фесенко повідомив про чутки, що силові структури можуть блокувати штаби опозиції. Він припустив, що затягування з оголошенням результатів голосування у першому турі було спробою спровокувати опозицію. Вадим Карасьов нагадав, що з порушеннями необов’язково боротися силою: кандидат завжди може оскаржити в суді нечесні результати. Після першого туру Феміда допомогла Вікторові Ющенку довести свою перемогу в кількох округах. Тому цілком можливо, що крапку у виборах поставить Верховний суд. І тоді, на думку пана Карасьова, відбудеться не грузинський і не югославський, а флоридський сценарій, як на виборах президента США 2000 року.

Ще одна деталь, на якій наголосили українські політологи, – надмірний російський чинник. Надто вже активно північний сусід втручається в наші справи. Причому веде діалог лише з однією стороною. Володимир Путін так і не зустрівся з опозиційними кандидатами, а вів переговори лише з Віктором Януковичем.

Розмірковували експерти й над долею Леоніда Кучми після зміни глави держави. Доцент російської академії державної служби при президенті Російської Федерації Андрій Окара вважає, що нинішній Президент може піти слідами Михайла Горбачова і зосередитися на своєму фонді. Хоча політологи припускають можливість того, що Леонід Кучма стане українським Шеварднадзе.