До толерантності – через освіту

Усі розуміють, що навчати чогось найкраще змалечку. Тому ЮНЕСКО 50 років тому проголосила Міжнародний День толерантності й розробила спеціальний Проект для середніх шкіл. Ті, хто його підтримали й почали виховувати дітей у дусі миру, демократії, толерантності, прав людини і взаєморозуміння між народами, стали називатися асоційованими школами ЮНЕСКО. Зараз в Україні таких 40. Першою до цього Проекту приєдналася Слов’яногірська середня школа Донецької області. У Києві День толерантності відзначається з 1995 року.

З нагоди цього ювілею у гімназії №191 ім.П.Г.Тичини з поглибленим вивченням іноземних мов відбувся семінар-практикум «Толерантність у сучасному суспільстві. Культура життя разом». Представники 23-х учасників Проекту асоційованих шкіл почули звернення Генерального директора ЮНЕСКО Коїчіро Мацуури, де йдеться про виклик світовій цивілізації, зроблений ініціаторами огидних проявів релігійної, етнічної та політичної нетерпимості, главами країн, де процвітають неуцтво і страх, ненависть, насильство й ворожнеча. Коїчіро Мацуура наголошує, що толерантність – не просто переконання, а обґрунтована, підкріплена знаннями позиція, яка дозволяє шляхом діалогу й примирення досягти розуміння речей і вберегти світ.

Відзначення Міжнародного Дня толерантності в Україні і Києві – це обмін думками про сучасний світ і роль кожного в ньому. Діти, підлітки й молодь висловлювали на семінарі-практикумі свої думки про те, як завдяки толерантності можна уникнути кривавих збройних конфліктів, загибелі людей і занепаду цілих регіонів. Учні активно брали участь у конкурсах плаката, тренінгах і диспутах. Чимало навчальних закладів стали експериментальними майданчиками для апробації і впровадження цікавих підходів до навчання за програмами ЮНЕСКО, тож асоційованих шкіл.

Ліцею інформаційних технологій № 79 – сто років

Спершу це була гімназія, створена за ініціативи Групи батьків і В.І.Петра. 1915 року вона стала чоловічою гімназією № 8, 1920 – середньою школою № 79, нещодавно – Ліцеєм інформаційних технологій. Тут навчалися перший Президент Національної академії наук України Б.Є.Патон, всесвітньо відомий балетмейстер і танцівник Серж Лифар, Герой Радянського Союзу Н.Ф.Кравцова.

Сьогодення навчального закладу теж цікаве. Його директор Ганна Ломаковська та викладач інформатики Сергій Колесников створили підручник «Сходинки до інформатики» для 2-4 класів, за яким навчаються маленькі кияни. Їх дуже хочуть мати в інших регіонах України й навіть за її межами. Тут проходять комп’ютерний всеобуч директори шкіл і ті, хто навчається у Школі резерву директорів шкіл. Для вчителів інформатики працює постійно діючий семінар «Методика викладання інформаційних технологій». Усі, хто хоче дізнатися про найновіше з цього предмета, може завітати сюди будь-коли і дістати відповіді на всі запитання. Окрім інформатики та інших обов’язкових дисциплін діти вчаться співати, танцювати, опановують таємниці дизайну, краси у гуртку з аеробіки, вивчають риторику, історію рідного краю.