І на нас подивляться під іншим кутом?

Зовнішньополітичне обличчя Білого дому здається дещо потемнішає і буде більш повернутим до країн колишнього Союзу. такі найперші висновки можна зробити після шахової рокіровки в оновленій адміністрації Буша.

Колишнього радника президента Сполучених Штатів із питань національної безпеки Кондолізу Райс призначено державним секретарем США. Представляючи її, президент запевнив, що «в особі Райс світ побачить силу, витонченість і порядність нашої країни».

Буш подякував Коліну Пауелу за його діяльність на посаді держсекретаря й попросив сенат якнайшвидше затвердити кандидатуру Райс. Місце радника з питань національної безпеки займе заступник Кондолізи Райс Стівен Гедлі. Райс стала першою афроамериканкою на посаді держсекретаря. Вона народилася 14 листопада 1954 року в Бірмінгемі, однак не в тому, що на Британських островах, а в штаті Алабама. Отримавши блискучу освіту, викладала й була проректором Стенфордського університету, за часів Буша-батька працювала в Раді національної безпеки США. Той факт, що Кондоліза Райс є відомим вченим, котра вивчала історію Союзу та країн СНД, дає підстави аналітикам прогнозувати, що державний департамент під її керівництвом значно більше уваги приділятиме відносинам США з Росією, Україною та іншими колишніми республіками Радянського Союзу.

За стилем роботи Кондоліза Райс належить до незалежних, марнославних і напористих політиків. Як зазначають оглядачі, вона здатна, на відміну від Коліна Пауела, бути самостійним будівничим американської зовнішньої політики. Кондоліза Райс виступає за якнайшвидше розв’язання іракської кризи й відновлення тісної співпраці з союзниками США в НАТО.