Японія дратує Китай

Країна Вранішнього Сонця вперше після закінчення Другої світової війни заговорила про своїх потенційних ворогів. У проекті нової Національної програми оборони Японії, розрахованої на десять років, йдеться про потенційну загрозу з боку Китаю.

Вочевидь, випадок із китайським підводним човном, який заплив у територіальні води Японії, переповнив чашу терпіння японців, і тепер вони не обмежилися формулюванням лише абстрактних загроз, як зробили це 1995 року в попередній програмі. За повідомленням інформагентства «Кіото», японців серйозно занепокоїло посилення військової могутності КНР на тлі наростаючої напруги у двосторонніх відносинах, причиною якої є територіальні суперечки навколо архіпелагу Сенкаку і проекти розробки нафтогазових родовищ у Східнокитайському морі. Попри це, японців непокоїть програма розробки ядерної зброї Північною Кореєю, проблема з розповсюдженням технологій виробництва балістичних ракет та невирішене питання про об’єднання Корейського півострова.

Цікавим є те, що сваритися з Китаєм можна, а сперечатися зі США – небажано. Японія і надалі розроблятиме спільно з Америкою системи протиракетної оборони. Для того, щоб не дратувати потенційного союзника і втихомирити співгромадян, управління Національної оборони країни вперше заговорило про потребу полегшення тягаря японців, які проживають біля американських військових баз, розташованих в Японії. Зміни торкнуться і ролі Японії на міжнародній арені. Тепер діяльність японських сил буде розширено на територію Близького Сходу, що неодмінно задобрить США, особливо якщо японці провадитимуть там їхню політику.

Але для того, щоб ця програма набула чинності, її прихильникам доведеться чимало попрацювати. Передусім потрібно знайти компроміс із міністерством фінансів, яке наполягає на скороченні витрат на озброєння, а також витримати шквал жорсткої критики з боку Китаю.